Două mănăstiri vizitate de arhierei olteni
Perioada Triodului a fost deschisă în Mitropolia Olteniei prin mai multe Sfinte Liturghii arhiereşti, oficiate în mai multe mănăstiri şi biserici. Cu acest prilej, credincioşii au ascultat cuvintele pline de folos ale păstorilor duhovniceşti, dezvoltate pe tema pericopei evanghelice duminicale, despre Pilda vameşului şi fariseului.
În Arhiepiscopia Craiovei, Duminica Vameşului şi a Fariseului a fost marcată prin oficierea Sfintei Liturghii la Mănăstirea Dealu, în judeţul Gorj. Slujba a fost oficiată de Înalt Preasfinţitul Părinte Irineu, Arhiepiscopul Craiovei şi Mitropolitul Olteniei, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi. La final, IPS Irineu a tâlcuit pericopa evanghelică duminicală şi le-a vorbit celor prezenţi despre virtutea smereniei, despre modul cum trebuie să-I mulţumim lui Dumnezeu că permanent revarsă peste noi darurile Sale. „Dumnezeu ne pregăteşte diferite posibilităţi ca să ne îndreptăm, să mergem pe calea adevărului şi a vieţii. De aceea, nu trebuie să ne depărtăm nici o clipă de rugăciune şi, cum ne spune psalmistul, «să răscumpărăm vremea» sau «învaţă-ne să socotim bine zilele noastre, ca să ne îndreptăm inimile spre înţelepciune»! Când trecem pe lângă Sfânta Biserică să ne rugăm! Când trecem pe lângă Sfânta Cruce, să ne însemnăm cu semnul cel dătător de viaţă! Să ne rugăm în tot ceasul şi în tot locul pentru ca îngerul pe care l-am primit la Sfântul Botez să ne păzească totdeauna. Având în minte şi inimă învăţăturile pericopei evanghelice din această duminică şi îndeosebi cuvintele Mântuitorului Iisus Hristos, să ne pregătim pentru cealaltă Sfântă Duminică, a Fiului risipitor, şi astfel, urcând din treaptă în treaptă, să ajungem prin virtute în Împărăţia cea cerească“, a conchis Mitropolitul Olteniei.
Preotul Zăvadă, prohodit la Răcarii de Dolj
Sâmbătă, 23 februarie, IPS Irineu a poposit în mijlocul credincioşilor din parohia doljeană Răcari, Protoieria Craiova Nord, judeţul Dolj, la slujba de prohodire a regretatului preot Laurenţiu Zăvadă, parohul credincioşilor de aici. Înalt Preasfinţia Sa a oficiat slujba înmormântării, înconjurat de un numeros sobor de preoţi şi diaconi. Suferinţa preotului adormit în Domnul a fost prezentată de IPS Irineu ca exemplu de răbdare şi încredere în bunătatea cea fără de margini a Părintelui Ceresc.
Preotul Zăvadă s-a născut într-o familie de buni creştini, la data de 12 martie 1965, în oraşul Târgu Jiu. După şcoala gimnazială, a urmat cursurile Seminarului Teologic „Sfântul Grigorie Teologul“ din Craiova, pe care le-a finalizat în anul 1987. În 1991 s-a căsătorit cu Ecaterina. Rodul căsătoriei lor a fost plinit prin naşterea lui Tedi-Mihai. Misiunea preoţiei o începe în judeţul Mehedinţi, la Parohia Iablaniţa, unde a slujit doi ani, apoi în Parohia Tâmna, unde a păstorit alţi doi ani. În 1996 a venit ca slujitor în Parohia Răcari, pe care a păstorit-o până când o boală nemiloasă l-a răpit din mijlocul familiei şi al enoriaşilor care l-au iubit şi îndrăgit, la vârsta de numai 47 de ani.
Liturghie arhierească la Gruiul Lupului
Preasfinţitul Părinte Emilian Lovişteanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Râmnicului, a slujit Sfânta Liturghie la altarul Bisericii „Sfinţii Trei Ierarhi“ de la Mănăstirea Gruiul Lupului, din localitatea Racoviţa, judeţul Vâlcea. După Sfânta Evanghelie, Preasfinţia Sa a rostit un cuvânt de învăţătură în care a tâlcuit pericopa evanghelică, îndemnându-i pe credincioşi să postească şi să facă fapte de milostenie asemenea fariseului şi sfătuindu-i să trăiască în smerenie şi să înmulţească rugăciunea pentru dobândirea mântuirii, ca şi vameşul din Evanghelie.
În cadrul Sfintei Liturghii, monahul Emanuel Nectarie Chiorean de la Mănăstirea „Sfinţii Trei Ierarhi“ - Gruiul Lupului a fost hirotonit întru ierodiacon, iar ierodiaconul Traian Cătălin Calinic Moisi, tot din obştea acestei chinovii, a fost hirotonit întru ieromonah.
Mănăstirea cu hramurile „Sfinţii Trei Ierarhi“ şi „Sfântul Gherasim cel Nou“ - Gruiul Lupului este situată în pitoreasca Ţară a Loviştei, la altitudinea de 700 m, comuna Racoviţa, judeţul Vâlcea. Piatra de temelie s-a pus la data de 9 august 2009 de către Înalt Preasfinţitul Părinte Gherasim, Arhiepiscopul Râmnicului, şi părintele stareţ Macarie Roman. Ctitorii mănăstirii sunt preotul Ioan Comăneci cu familia, împreună cu sponsorii principali Frank Timiş şi Rareş Ţicra.
La data de 2 octombrie 2010, IPS Gherasim, PS Emilian Lovişteanul, împreună cu un sobor de peste 70 de preoţi şi diaconi, au oficiat Sfânta Liturghie şi slujba de târnosire a Mănăstirii Gruiul Lupului. Mănăstirea are în prezent 25 de vieţuitori.
PS Nicodim în mijlocul profesorilor de religie
Profesorii şi preoţii care predau disciplina religie în judeţul Mehedinţi s-au întâlnit sâmbătă, 23 februarie, în prima consfătuire a cadrelor didactice pe anul 2013. Evenimentul a fost organizat de Catedra de religie a Inspectoratului Şcolar Judeţean Mehedinţi şi Sectorul Învăţământ şi tineret al Episcopiei Severinului şi Strehaiei. Întâlnirea a avut ca temă „Slujirea şi misiunea prin ora de religie“ şi a stat sub semnul rugăciunii şi al comunicărilor importante.
Întâlnirea a debutat cu Sfânta Liturghie la Catedrala episcopală din municipiu, lucrările desfăşurându-se în Sala „Mitropolit Nestor Vornicescu“ a Episcopiei Severinului şi Strehaiei, în prezenţa Preasfinţitului Episcop Nicodim.
Efectul pozitiv sociologic al orei de religie a fost subliniat de pr. inspector al Sectorului Învăţământ şi tineret, Cosmin Eftimie Necşoiu: „Profesorii trebuie să conştientizeze importanţa orei de religie în şcoală, pentru că este un factor moralizant asupra copilului. Trebuie ştiut că nu se încearcă astăzi îndoctrinarea copiilor în şcoli, ci aducerea lor pe calea către Dumnezeu, pentru că iubirea de Dumnezeu şi iubirea de aproapele îi fac să fie oameni pentru oameni. Numai atunci poate să se valorizeze copilul, aşa cum vrea Dumnezeu să fie valorizată fiinţa umană. Astfel, ora de religie în şcoală vizează să îl facă pe copil să vadă în cel de lângă el chipul lui Dumnezeu“.