Două preparate rapide şi gustoase cu brânză de burduf

Un articol de: Monahia Ecaterina Vicleanu - 24 Aprilie 2023

Produsă din lapte de oaie sau vacă, această brânză este păstrată în burdufuri din piele de oaie, capră, vezică naturală de porc sau coajă naturală de brad, tradiția producerii ei fiind veche de sute de ani şi se prepara în stânele de la munte. Se remarcă printr-un conținut bogat de calciu, printre alţi nutrienţi pe care îi conţine, dar şi ca un ajutor pentru flora bacteriană din sistemul digestiv, prin aportul de probiotice pe care îl aduce.

Rețete

Sărăţele cu brânză de burduf

Ingrediente: 500 g făină, 300 g brânză de burduf, 150 g unt, 150 g smântână, 3 ouă, chimen. Preparare: Se amestecă brânza de burduf cu untul, se adaugă smântâna, ouăle și treptat făina, până se omogenizează. Se întinde aluatul după preferință și se taie fâșii de dimensiunea dorită; se presară cu chimen deasupra, după care se pun într-o tavă de cuptor tapetată cu hârtie de copt şi se dau la cuptor pentru 25-30 de minute, la 180 de grade. 

Cartofi umpluţi cu brânză de burduf şi şunculiţă

Ingrediente: 4-5 cartofi fierți și răciți, 150 g brânză de burduf, 150 g șunculiță, 100 g cașcaval, 2-3 căței de usturoi, mărar proaspăt, ½ linguriță de boia de ardei, sare și piper după gust. Preparare: Se taie cartofii în jumătăți și se scobesc în interior; se taie șunculița cubulețe mici și se rumenește într-o tigaie antiaderentă timp de câteva minute. Se amestecă miezul scobit de la cartofi cu brânza de burduf, șunculița și condimentele, se umplu jumătățile de cartofi cu acest amestec, apoi se pun într-o tavă de cuptor. Se rade deasupra cașcaval și se dau la cuptor pentru aproximativ 30 de minute sau până se rumenesc. Se servesc calzi alături de o salată sau ca garnitură la friptură sau pește.