Două noi teze de doctorat în domeniul teologiei biblice la Facultatea „Justinian Patriarhul”
La Facultatea de Teologie Ortodoxă „Justinian Patriarhul” din București a avut loc marți, 19 noiembrie, susținerea a două noi teze de doctorat în domeniul teologiei biblice, elaborate sub îndrumarea științifică a părintelui profesor dr. Constantin Coman. Prima lucrare, „Elemente de teologie socială în Evanghelia după Sfântul Luca”, a fost elaborată de doctorandul Mihai Vânătoru.
Noutatea temei în spațiul ortodox a fost subliniată de autor arătând că, deși este o preocupare importantă față de categoriile defavorizate sau marginalizate, nu există elaborată o doctrină teologică a preocupărilor sociale în studii și volume consistente. Încercarea de a extrage o teologie a socialului l-a condus pe autor la o incursiune în lumea greco-romană și iudaică, apoi în Evanghelia după Luca cu sublinierea noutății aduse de învățătura Domnului Hristos. De asemenea, s-a evidențiat că în paginile Evangheliei după Luca, sărăcia sau orice condiție socială defavorizată au și un aspect pozitiv, în sensul că omul aflat într-o stare de smerenie, umilitoare chiar, este mai deschis către ajutorul și mângâierea lui Dumnezeu. De asemenea, această perspectivă a fost adâncită de autor prin raportarea la literatura niptică, filocalică, la Pateric și alte texte sapiențiale, precum și la părinții duhovnicești contemporani. Astfel, gesturile sociale nu mai constituie o realitate exterioară, ci se evaluează în funcție de intenția sau starea sufletească a făptuitorului. De asemenea, bogăția nu este evaluată, în lumina teologiei niptice, doar ca o acumulare fizică a unor bunuri, ci și ca o acumulare intelectuală de cunoștințe sau de fapte morale bune. Și de acestea omul trebuie să se lepede pentru a fi în starea de a beneficia de iluminarea harului lui Dumnezeu, a arătat doctorandul Mihai Vânătoru.
A doua teză de doctorat, „Locul Sfintei Scripturi în Ortodoxie”, a fost susținută de Albert Cook, un doctorand venit din spațiul american. Autorul a făcut o cercetare empirică și teoretică asupra modului în care se raportează creștinii ortodocși la Biblie. Importanța temei vine din constatarea specificului tradiției noastre că Sfintele Scripturi nu constituie singura cale prin care Dumnezeu vorbește cu lumea, ci se alătură creației, Tradiției Bisericii, dar și sfântului, persoană prin care Dumnezeu comunică voia Sa celorlalți.
La final, cei doi teologi au primit titlurile de doctori în teologie. Din comisie au făcut parte: conf. dr. Adrian Lemeni (președinte), pr. prof. dr. Stelian Tofană, pr. conf. dr. Ilie Melniciuc, arhid. conf. dr. Ionel Ungureanu și pr. prof. dr. Constantin Coman.