Două treimi din grâul recoltat este bun pentru panificaţie

Data: 05 Septembrie 2014

Peste două treimi din recolta de grâu din acest an este bună pentru panificaţie, relevă rezultatele analizelor efectuate de Institutul de Bioresurse Alimentare. Potrivit preşedintelui Patronatului Român din Industria de Morărit, Panificaţie şi Produse Făinoase, domnul Aurel Popescu, România are asigurat consumul intern, dar şi un potenţial de export.

Ploile au diminuat calitatea şi cantitatea recoltei de grâu din acest an, însă, chiar şi în aceste condiţii, peste două treimi din producţia de grâu este bună pentru panificaţie, a anunţat preşedintele Patronatului Român din Industria de Morărit, Panificaţie şi Produse Făinoase (ROMPAN), domnul Aurel Popescu. „Analizele efectuate de Institutul de Bioresurse Alimentare pe 80% din producţia de grâu obţinută în acest an arată că peste două treimi din recoltă este bună pentru panificaţie, chiar dacă ploile din perioada recoltatului au redus nu numai calitatea recoltei, ci şi cantitatea“, a declarat preşedintele ROMPAN, citat de Agerpres. Potrivit domnului Aurel Popescu, România are asigurat consum intern, precum şi un potenţial de export de circa 3 milioane de tone. Necesarul intern de grâu se ridică la trei milioane de tone (circa 250.000 de tone lunar), la care se adaugă alte 500.000 de tone de grâu pentru sămânţă.

Datele Ministerului Agriculturii arată că producţia de grâu obţinută în acest an a fost de 7,37 milioane de tone, uşor peste nivelul anului trecut, de 7,343 milioane de tone, dar sub estimările agricultorilor, de 8 milioane de tone.

În ţara noastră, grâul se vinde în prezent cu 700-720 de lei tona, adus direct la moară, preţul fiind puţin mai ridicat decât valoarea înregistrată în aceeaşi perioadă din 2013. „Producătorii cer acum mai mult pe tona de grâu, în jur de 200 de euro, deşi pe bursele externe se vinde la preţuri mult mai scăzute. Practic, preţul este stabilit în portul Constanţa de marii traderi prezenţi în comerţul cu cereale“, a adăugat preşedintele Rompan.

La nivel global, cotaţia futures a grâului a scăzut în data de 3 septembrie pentru a treia şedinţă consecutiv pe fondul speculaţiilor potrivit cărora temperaturile favorabile vor conduce la creşterea producţiei în SUA şi Canada, doi din cei mai mari exportatori mondiali de grâu, transmite Bloomberg. Astfel, la Bursa de la Chicago s-a înregistrat cea mai mare depreciere din ultimele două săptămâni, unde preţul contractului futures cu livrare în decembrie a scăzut cu 1,5% până la 5,55 dolari per bushel (n.r. – bushel este unitatea de măsură pentru volum, egală cu 36 de litri, utilizată în Marea Britanie şi SUA). O tendinţă similară s-a înregistrat şi la Bursa de la Paris, unde preţul contractului futures cu livrare în noiembrie era în scădere cu 0,4% până la 173 de euro pe tonă.

Record la producţia de grâu în Botoşani

O societate comercială din comuna Brăeşti, judeţul Botoşani, a obţinut o producţie-record de grâu pentru acest an, de 6.800 kilograme/hectar, potrivit datelor înregistrate de Direcţia pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală (DADR). Pe locul al doilea s-a clasat o altă firmă din Brăeşti, care a înregistrat o producţie de 6.100 kg/hectar. Cele două firme sunt patronate de tată şi respectiv fiu. Pe locul al treilea s-a situat un fermier din comuna Răchiţi, care a obţinut o producţie de 5.100 kg/hectar. „Sunt mai mulţi factori care influenţează producţia agricolă. Principalii factori sunt calitatea terenului, tehnologia utilizată, dar şi momentul recoltării grâului“, a afirmat şeful Serviciului Inspecţii, politici agricole din cadrul DADR Botoşani, domnul Florin Marţolea, citat de Agerpres. La nivel naţional, potrivit datelor MADR, producţia medie de grâu a fost de 3.650 kg/hectar. (Oana Nistor)