Dreapta credinţă, mărturisită prin pelerinaj la Roman

Un articol de: Constantin Ciofu - 25 Martie 2013

Municipiul Roman a găzduit, în urmă cu două zile, o frumoasă procesiune cu icoane şi sfinte moaşte, închinată Duminicii Ortodoxiei. Evenimentul religios, desfăşurat cu binecuvântarea, în prezenţa şi la iniţiativa Preasfinţitului Ioachim Băcăuanul, a adunat peste o mie de credincioşi din toate protopopiatele Arhiepiscopiei Romanului şi Bacăului.

Preoţii şi credincioşii din Arhiepiscopia Romanului şi Bacăului au participat duminică, 24 martie, la un pelerinaj dedicat Anului Omagial al Sfinţilor Împăraţi Constantin şi Elena, în contextul în care anul acesta se împlinesc 1700 de ani de la libertatea creştinilor. Procesiunea, la care au participat sute de credincioşi alături de preoţii lor parohi, a fost condusă de Preasfinţitul Ioachim Băcăuanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Romanului şi Bacăului. În soborul preoţilor s-au aflat preoţi consilieri şi inspectori de la Centrul eparhial Roman, precum şi părinţi protopopi din cele şase protopopiate ale eparhiei. Manifestarea religioasă a început la orele amiezii în Piaţa „Roman Muşat“ din Roman. De aici s-a pornit în pelerinaj cu icoane şi moaştele mai multor sfinţi ai Bisericii noastre. După mult timp, credincioşii au putut venera din nou, la Roman, un fragment din moaştele Sfintei Cuvioase Parascheva aşezate  acum într-o frumoasă raclă. „La procesiunea cu sfintele icoane făcătoare de minuni şi sfintele moaşte, organizată cu binecuvântarea Preasfinţitului Ioachim Băcăuanul, au participat peste o mie de credincioşi din cele şase protopopiate ale Arhiepiscopiei Romanului şi Bacăului. Pentru prima oară anul acesta creştinii s-au putut închina şi la părticele din  sfintele moaşte ale Cuvioasei Parascheva, redescoperite în mod providenţial în Catedrala arhiepiscopală din Roman. Cu toţii, tineri şi bătrâni, sfidând vântul rece şi arţăgos, ţinând în mâini icoane, s-au deplasat din centrul oraşului spre catedrală, în cântările duioase ale imnului acatist al Sfintei Ocrotitoare a întregii Moldove“, a relatat pr. Constantin Gherasim, inspector în Probleme de tineret şi mass-media al Arhiepiscopiei Romanului şi Bacăului.

Capitala evlaviei şi a smereniei

Pe traseul Bd. Roman Muşat (Casa de Cultură) - Catedrala arhiepiscopală din Roman au fost purtate, pe lângă reproduceri ale icoanelor făcătoare de minuni, care au fost prezentate în „Tratat despre cinstirea şi închinarea icoanelor în Biserica Ortodoxă şi despre icoanele făcătoare de minuni din România“, semnat de episcopul Melchisedec, icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului de la Mănăstirea Trifeşti şi icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului de la Giurgeni. „Prin evlavie şi smerenie, închinându-se icoanelor făcătoare de minuni, credincioşii au transformat inima urbei de pe malul Moldovei într-o capitală a Ortodoxiei. La începutul procesiunii, Preasfinţitul Ioachim Băcăuanul a ţinut un cuvânt de învăţătură,  mulţumind tuturor celor care au răspuns la chemarea Bisericii din prima duminică a Postului Mare de a contribui la Fondul Central Misionar. Apoi, Preasfinţia Sa a rostit rugăciunea de sfinţire a icoanelor. După jumătate de ceas, romaşcanii, băcăuanii, oneştenii, buhuşenii, moineştenii şi sascutenii au ajuns în curtea Catedralei arhiepiscopale din Roman. În agheazmatarul situat lângă catedrală, înconjurat de sfintele icoane, ierarhul a cântat din imnul acatist al Sfintei Parascheva, împreună cu preoţii şi credincioşii prezenţi“, a mai spus pr. Constantin Gherasim.

Premii pentru doi elevi seminarişti

În Catedrala arhiepiscopală din Roman s-a oficiat apoi slujba Litiei de către Preasfinţitul Ioachim Băcăuanul, răspunsurile la strană fiind oferite de Corala „Episcop Melchisedec“ a Protopopiatului Bacău. La final, Preasfinţia Sa i-a premiat pe elevii Liceului Teologic „Episcop Melchisedec“ din Roman, Iosub Cristian (clasa a X-a B) şi Chirliu Teofil (clasa a XI-a B), care s-au clasat pe locurile I, respectiv II, la concursulul naţional „Părintele Dumitru Stăniloae - 110 ani de la naştere şi 20 de ani de la trecerea la cele veşnice - 1903-2013“. Episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Romanului şi Bacăului a adresat la final un cuvânt de binecuvântare pentru preoţii şi pelerinii veniţi la Roman din toate colţurile eparhiei. Oamenii s-au închinat sfintelor icoane şi la raclele cu moaştele sfinţilor Bisericii noastre, iar la plecare au primit câte un pahar cu ceai cald şi un pachet cu alimente.