„Dreapta credință se păstrează în comuniune”
Ieri, 20 mai, în Duminica a 7-a după Paști, închinată Sfinților Părinți de la Sinodul I Ecumenic, Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, s-a aflat în mijlocul comunității Bisericii „Sfânta Vineri”-Drumul Taberei din Protoieria Sector 6 Capitală. Credincioșii care au participat la Sfânta Liturghie au primit binecuvântarea Patriarhului României, care a rostit un cuvânt de învățătură despre dreapta credință ce trebuie mărturisită și păstrată în unitatea Bisericii.
Pericopa evanghelică de la Ioan (cap. 17, vv. 1-13), rânduită a se citi în duminica dintre Înălțarea Domnului și Pogorârea Duhului Sfânt, prezintă rugăciunea Mântuitorului Iisus Hristos pentru unitatea Bisericii, rostită înainte de Sfintele Sale Pătimiri. În marea Sa rugăciune arhierească, Domnul Hristos le descoperă ucenicilor numele lui Dumnezeu ca Tatăl unui Fiu veșnic: „Mântuitorul Iisus Hristos nu le descoperă ucenicilor numele Tatălui din ceruri ca fiind doar un Creator Care a făcut cerul și pământul și are grijă de oameni, ci Tatăl Unui Fiu veșnic. Aici este marea noutate. Acest Fiu veșnic, Care este trimis de Tatăl în lume și Se face Om pentru mântuirea oamenilor, este Iisus Hristos. De aceea, El spune: «Preamărește-Mă Tu, Părinte, la Tine Însuți, cu slava pe care am avut-o la Tine mai înainte de a fi lumea» (Ioan 17, 5). Cu alte cuvinte, înainte de crearea lumii, Tatăl și Fiul existau din veșnicie în slava iubirii Lor desăvârșite împreună cu Duhul Sfânt. Această cuvântare rostită sub formă de rugăciune a Mântuitorului Iisus Hristos către Dumnezeu-Tatăl ne arată identitatea lui Hristos: El nu este un simplu proroc, ci Fiul veșnic al lui Dumnezeu, Care din iubire pentru oameni și pentru mântuirea lor S-a făcut Om, pentru a dărui oamenilor, prin har, calitatea de fii ai lui Dumnezeu după har, spre a-i înfia în iubirea lui Dumnezeu-Tatăl și a-i face dumnezei după har. Întruparea Mântuitorului Iisus Hristos arată grija lui Dumnezeu pentru om, care nu este făcut pentru moarte, ci pentru a dobândi viață veșnică”, a spus Preafericirea Sa.
Mărturisind dreapta credință, dobândim slava cerească
Duminica a 7-a după Paști, așezată între două praznice împărătești - Înălțarea Domnului la cer întru slavă și Pogorârea Duhului Sfânt - este o sărbătoare a dreptei credințe și a unității Bisericii. „Dreapta credință înseamnă să mărturisim că Omul Iisus din Nazaret nu este un simplu om, ci este Dumnezeu-Fiul, făcut Om prin lucrarea Duhului Sfânt din Fecioara Maria. Ortodoxia este mărturisirea că Iisus Hristos este Fiul veșnic al lui Dumnezeu Care S-a făcut Om, a pătimit, S-a îngropat, a înviat a treia zi, după Scripturi, S-a înălțat întru slavă la ceruri, va veni să judece viii și morții și a Lui Împărăție nu va avea sfârșit. Duminica aceasta ne arată că numai mărturisind dreapta credință pe pământ putem dobândi slava cerească a Împărăției cerurilor. Dacă păstrăm unitatea de credință, păstrăm și unitatea Bisericii. Biserica rămâne una, sfântă, sobornicească și apostolească, dacă se mărturisește de către toți membrii ei credința adevărată sau dreapta credință”, a subliniat Patriarhul României.
În acest an, Duminica Sfinților Părinți de la Sinodul I Ecumenic a fost sărbătorită chiar în ziua de 20 mai, la împlinirea a 1.693 de ani de la deschiderea lucrărilor celei dintâi adunări în sobor a ierarhilor ortodocși. „În 20 mai 325, Sfântul Împărat Constantin cel Mare a prezidat și a deschis lucrările Sinodului de la Niceea, din Asia Mică, nu departe de Constantinopol, unde s-a formulat dreapta credință împotriva rătăcirii sau ereziei lui Arie. Sfinții Părinți adunați la Sinodul I Ecumenic de la Niceea au mărturisit dreapta credință ca bază a mântuirii noastre”. Evanghelia acestei duminici și pomenirea Sfinților Părinți de la Sinodul I Ecumenic ne arată marele adevăr că dreapta credință nu se păstrează în solitudine: „Dreapta credință se păstrează în comuniune, împreună cu Biserica, împreună cu toți cei care mărturisesc Crezul ortodox, care se roagă împreună. Noi ne rugăm împreună cu prorocii, cu apostolii, cu martirii sau mucenicii, împreună cu toți cuvioșii, ierarhii, mărturisitorii, împărații și domnitorii creștini, împreună cu toți credincioșii simpli, dar smeriți și sfinți, cum au fost cei care au luptat pe câmpurile de luptă pentru apărarea patriei și a credinței strămoșești de-a lungul veacurilor la noi, cu mulțimea țăranilor evlavioși, postitori și rugători care sunt în ceruri, chiar dacă nu sunt trecuți toți în calendar - avem Duminica Tuturor Sfinților în care sunt pomeniți și cei încă necanonizați. Dreapta credință se mărturisește și se păstrează împreună cu toată Biserica”.
La finalul slujbei, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a oferit părintelui paroh Nicolae Burlan, pentru Biserica „Sfânta Vineri”-Drumul Taberei, o cruce de binecuvântare, lucrată în Atelierele Patriarhiei Române, pachete cu tămâie naturală din Oman și volume apărute recent la Editurile Patriarhiei. Părintele Nicolae Burlan i-a mulțumit Preafericirii Sale pentru binecuvântare și i-a oferit, din partea comunității preoților și credincioșilor parohiei, un coș cu flori. Cu prilejul vizitei efectuate în biserica parohială, Patriarhul României a inspectat stadiul șantierului de pictură bizantină care se apropie de final.