„Dreptul Simeon, model de răbdare, de credinţă puternică, mărturisitoare şi de aşteptare a împlinirii”

Un articol de: Ștefan Mărculeţ - 03 Feb 2022

În ziua de prăznuire a Întâmpinării Domnului, Înaltpreasfinţitul Părinte Laurenţiu, Arhiepiscopul Sibiului şi Mitropolitul Ardea­lului, a săvârşit Sfânta Liturghie la Catedrala Mitropolitană din Sibiu.

Cuvântul de învăţătură de la Sfânta Liturghie a fost rostit de arhid. prof. univ. dr. Ioan I. Ică jr. „Duhul Sfânt este Cel care făcea această întâmpinare a Domnului nostru Iisus Hristos, pentru că Duhul Sfânt l-a chemat pe Dreptul Simeon: «Vino în templu să-ţi arăt ceva!» şi are arătarea aceasta binecuvântată, vede pe Maica Sfântă cu Pruncul în braţe venind spre altarul Domnului şi îi opreşte, îi binecuvântează şi spune această rugăciune şi cântare atât de uimitoare care ne însoţeşte la sfârşitul tuturor slujbelor, şi de seară, şi de dimineaţă, ale Bisericii noastre Ortodoxe şi ale majorităţii creştinilor. Dreptul Simeon, luminat de Duhul Sfânt, stă în faţa Fecioarei, ia Pruncul în braţe şi spune această rugăciune şi cântare binecuvântată: «Acum slobozeşte-mă, dă-mi drumul, după cuvântul Tău, Doamne, în pace, că au văzut ochii mei mântuirea Ta, pe care ai pregătit-o şi o pregăteşti pentru toate popoarele lumii, care trebuie să fie lumină spre descoperirea neamurilor păgâne, neevreieşti, şi slava poporului Tău, Israel». Dreptul Simeon are această uimitoare şi binecuvântată bucurie să vadă în braţele sale, într-un Copil de 40 de zile, pe Cel care este Lumina întregii lumi, mântuirea, luminarea, schimbarea şi înnoirea întregii lumi”, a spus arhid. prof. dr. Ioan I. Ică jr.

La finalul Sfintei Liturghii, Înaltpreasfinţitul Părinte Mitropolit Laurenţiu a rostit un cuvânt de binecuvântare a credincioşilor prezenţi la acest praznic şi a subliniat câteva învăţături care trebuie însuşite la sărbătoarea Întâmpinării Domnului.

„Praznicul de astăzi adaugă încă o mărturie privind dumnezeirea Pruncului şi, în acelaşi timp, se adaugă astăzi mărturia Dreptului Simeon despre Pătimirile Sale şi despre rostul pe care l-a avut Maica Preacurată în această lucrare minunată. (...) Noi îl avem pe Dreptul Simeon model de răbdare, de credinţă puternică, mărturisitoare şi de aşteptare a împlinirii. (...) Mântuitorul ne aşteaptă ca să fim şi noi aceiaşi consecvenţi mărturisitori care ajungem până în faţa Sfântului Altar şi spunem aşa, asemănător cu proclamarea divi­nităţii făcută de Dreptul Simeon: «Cred, Doamne, şi mărturisesc că Tu eşti cu adevărat Hristos, Fiul lui Dumnezeu Cel viu, Care ai venit în lume să mântuieşti pe cei păcătoşi, dintre care cel dintâi sunt eu!»”, a subliniat ierarhul.

Răspunsurile liturgice au fost date de Corala „Timotei Popovici” a Catedralei Mitropolitane din Sibiu, dirijată de pr. lect. dr. Dan Alexandru Streza.