Dudele îmbunătățesc circulația și protejează creierul

Un articol de: Monahia Ecaterina Vicleanu - 03 Iulie 2017

Duda este cunoscută și sub numele de agudă și este fructul unui copac originar din Asia. Acest fruct este fie alb, fie negru, în funcție de soiul copacului. Duda are proprietăți medicinale benefice organismului, de aceea este des folosită atât pentru uz intern, cât și extern. Dintre elementele chimice conținute de acest fruct amintim, pe lângă apă, zaharuri, acizi, proteine, grăsimi, celuloză, substanțe minerale, vitamina C, provitamina A, vitaminele B1, B2, B6, E, K, PP, acid folic, minerale, potasiu, mangan, fier, zinc, magneziu, crom.

În bioterapie se folosesc fructele, frunzele dudului, dar și scoarța. Specialiștii spun că un consum moderat de dude ajută la scurtarea timpului de vindecare a multor boli, au efecte asupra imunității, reduc nivelul colesterolului, ajută musculatura. De asemenea, dudul este adjuvant în tratarea afecțiunilor pulmonare, aftelor bucale, ulcerului gastric și duodenal, afecțiunilor gâtului, stomatitei, teniilor (scoarța), asteniei, protejează creierul, îmbunătățește circulația, stimulează creșterea părului, scade riscul de cancer.

Dudele au efect tonic, depurativ, antibiotic, bactericid, antiinflamator, iar în pârgă, fiind astringente, se folosesc în tratarea enterocolitelor și enteritelor. În schimb, dudele bine coapte au efect laxativ și se folosesc în tratarea constipației. Frunzele se utilizează pentru scăderea temperaturii și diminuarea durerilor, sub formă de extract sau infuzie în tratarea diabetului, crenguțele sunt un puternic dezinfectant, iar scoarța de pe rădăcini ajută la diminuarea stresului și a stărilor depresive. Ramurile subțiri de la dudul alb sunt folosite la calmarea durerilor de articulații. În bucătărie, din fructele de dud se pot face: marmeladă, gem, compot, dulceață, jeleu, umplutură pentru clătite, cremă pentru prăjituri, înghețate, cidru, țuică etc.

Rețetă:

Prăjitură cu dude

Ingrediente: 5 ouă, 250 g zahăr, un praf de sare, 1 plic praf de copt, 3 linguri de cacao, 250 g dude, 5-6 linguri ulei, făină din abundență, cât să iasă un aluat ca de chec.

Pentru cremă sunt necesare: 250 g mascarpone, 4-5 linguri zahăr, 2-3 linguri cacao, frișcă pentru ornat.

Se separă ouăle, albușul se bate tare cu zahărul și un praf de sare, apoi se adaugă gălbenușul și uleiul. La final se pune făina, praful de copt și cacao. Se așază compoziția într-o tava tapetată cu foaie de copt, apoi se presară fructele și se dă la cuptor să se coacă. Între timp se face crema de mascarpone, mai exact se amestecă mascarpone cu zahărul și cu cacao. După ce s-a copt prăjitura, se lasă la răcit, apoi se taie blatul în două, se pune crema de mascarpone, se așază cea de a doua foaie peste care se pune frișca. (Monahia Ecaterina ­Vicleanu)