Duminica a 2-a din Postul Mare în Mitropolia Banatului
În Duminica a 2-a din Postul Mare, Înaltpreasfinţitul Părinte Ioan, Arhiepiscopul Timişoarei şi Mitropolitul Banatului, a fost prezent în Parohia Timişoara-Mehala, Înaltpreasfinţitul Părinte Timotei, Arhiepiscopul Aradului, a slujit în Parohia Arad-Grădişte, Preasfinţitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeşului, a efectuat vizite pastorale în mai multe parohii din eparhie, iar Preasfinţitul Părinte Paisie Lugojeanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Timişoarei, a slujit în Parohia Nădrag, Protopopiatul Făget.
Înaltpreasfinţitul Părinte Ioan, Arhiepiscopul Timişoarei şi Mitropolitul Banatului, a fost prezent în Duminica a 2-a din Postul Mare în mijlocul credincioşilor din Parohia Timişoara-Mehala. Chiriarhul a fost întâmpinat în faţa locaşului de rugăciune cu multă dragoste de credincioşii şi slujitorii bisericii. Cu acest prilej, Înaltpreasfinţia Sa a participat la Sfânta şi Dumnezeiasca Liturghie săvârşită în Biserica „Înălţarea Domnului“ de un sobor de preoţi şi diaconi, slujitori ai sfântului locaş. La slujbă au luat parte numeroşi credincioşi din parohie, mulţi dintre aceştia împărtăşindu-se cu Trupul şi Sângele Domnului nostru Iisus Hristos. După Sfânta Liturghie, Înaltpreasfinţitul Părinte Ioan a adresat celor prezenţi un cuvânt de învăţătură în care a tâlcuit învăţăturile cuprinse în pericopa evanghelică duminicală, care istoriseşte vindecarea slăbănogului din Capernaum. În acest sens, Înaltpreasfinţia Sa a subliniat că Mântuitorul Hristos nu a venit să vindece doar bolile trupeşti, ci a venit să vindece şi minţile oamenilor. Cuvântul lui Dumnezeu dat nouă prin Evanghelia Sa încearcă să ne ia mintea de la păcat şi să o mute în lumina harului Sfintei Treimi. La final, pr. Cristian Constantin, parohul bisericii, i-a dăruit Înaltpreasfinţitului Părinte Ioan un buchet de flori, mulţumindu-i totodată, în numele Consiliului parohial, al credincioşilor şi al slujitorilor pentru că a poposit în mijlocul lor. Înainte de a pleca spre casele lor, credincioşii au fost binecuvântaţi de Înaltpreasfinţitul Părinte Mitropolit Ioan şi au primit iconiţe. Răspunsurile liturgice au fost date de corul parohiei, condus de teologul Dusco Golub.
Cartierul Mehala a fost până în anul 1910 o localitate independentă de Timişoara. În Parohia Mehala exista o biserică mai mică pentru creştinii ortodocşi români din acest cartier. Fiind neîncăpătoare, Consiliul parohial hotărăşte încă din anul 1909 să construiască o biserică mai mare. În luna aprilie a anului 1924 se demarează procedura legală de zidire a actualei biserici. Proiectele de construire au fost realizate de ing. prof. Victor Vlad şi ing. Adrian Suciu şi aveau în calcul un spaţiu pentru credincioşi de 1.500 persoane, fără balcoane. La 4 octombrie 1925 a fost pusă piatra de temelie a noii biserici, cu hramul „Înălţarea Domnului“, de către vrednicul de pomenire Episcop Grigorie Comşa al Aradului, în prezenţa regelui Carol al II-lea, a oficialităţilor oraşului, a preoţilor şi credincioşilor parohiei. Sfinţirea noului locaş de rugăciune din cartierul Mehala a avut loc la 10 octombrie 1937. De-a lungul timpului, biserica a suferit mai multe modificări, fiind realizate lucrări de restaurare atât în interior, cât şi în exterior.
Slujire arhierească în Parohia Arad-Grădişte
În a doua duminică a Postului Mare (a Sfântului Grigorie Palama), numeroşi credincioşi au participat la Sfânta Liturghie în biserica din cartierul arădean Grădişte. Slujba a fost oficiată de Înaltpreasfinţitul Părinte Timotei, Arhiepiscopul Aradului, înconjurat de un sobor de slujitori, din care au făcut parte pr. paroh Viorel Merluşcă, pr. Viorel Roja, pr. Teodor Gorea, pr. Iosif Toma (Sfatul Frăţesc al Oastei Domnului - Sibiu), ierom. Pimen Lupu (Certege – jud. Alba) şi diacon Călin Teuca. În cuvântul de învăţătură sub titlul „Lumina lui Hristos“, bazat pe citirile scripturistice ale duminicii (Evr. 1-2; Mc. 2) şi cu referire la Cazania Duminicii a 2-a din post despre ajutorul lui Dumnezeu în neputinţa omenească, chiriarhul a subliniat că „harul lui Dumnezeu cel necreat, despre care învăţătura Bisericii noastre dovedeşte şi mai lămurit dreapta ei credinţă, vine în întâmpinarea strădaniilor creştine. Lumina acestuia călăuzeşte mai ales în vremea Postului Mare spre sărbătoarea Învierii, credinciosul însuşi trebuind să devină învederat prin credinţă şi trăire. Sfântul Grigorie Palama, la a cărui viaţă şi învăţătură priveşte duminica în care ne aflăm, oferă icoana acestei stări, ca arhipăstor al Tesalonicului împărtăşind preoţilor şi credincioşilor harul primit prin Sfinţii Apostoli de la Arhiereul veacurilor Iisus Hristos Mântuitorul, spre zidirea Bisericii. De altfel, instituţiile consacrate răspândesc lumină, ca de pildă şcoala, şi dovedesc spor spiritual prin primirea Luminii lui Hristos“, a amintit ierarhul. După Sfânta Liturghie, Înaltpreasfinţia Sa, înconjurat de soborul slujitor, a săvârşit un Parastas de pomenire pentru fostul preşedinte al Oastei Domnului - fratele Moise Velescu - de la a cărui trecere la cele veşnice s-au împlinit 7 ani. În după-amiaza zilei, în biserica parohială din Grădişte, a avut loc adunarea comemorativă a Oastei Domnului, întrunită cu prilejul împlinirii a 7 ani de la trecerea la cele veşnice a fratelui Moise Velescu, fost preşedinte al Oastei Domnului, la care au participat preoţi şi credincioşi din tot judeţul Arad, dar şi din alte părţi ale ţării (Sibiu, Deva, Alba, Timişoara, Galaţi). Cu acest prilej, chiriarhul arădean a arătat că numărul simbolic sub care are loc pomenirea celui care a fost preşedinte al Oastei Domnului şi a fost iubit de toţi cei prezenţi aminteşte de cele şapte daruri ale Sfântului Duh care strălucesc în viaţa unor oameni aleşi spre binele obştii întregi şi care în lucrarea Oastei Domnului rămân pildă de jertfelnicie şi modele de urmare în slujirea Bisericii. (Protos. Iustin Popovici, Valentin Birău)