Duminica a 21-a după Rusalii, la Catedrala Patriarhală
În Duminica a 21-a după Rusalii, a Sfinților Părinți de la Sinodul al 7-lea Ecumenic, Preasfințitul Părinte Ieronim Sinaitul, Episcop-vicar patriarhal, a săvârșit Sfânta Liturghie în Catedrala Patriarhală din Capitală, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi. Ierarhul a rostit un cuvânt de învățătură în care a explicat înțelesurile duhovnicești ale Evangheliei citite în cadrul Sfintei Liturghii și a evidențiat că rostul vieții noastre constă în primirea și rodirea cuvântului lui Dumnezeu.
„Această sămânță a cuvântului lui Dumnezeu poartă în sine învățătura cea dumnezeiască: cum să trăiască omul în așa fel încât și pe pământ să aducă pace, armonie, dragoste și binefacere, iar pentru existența sa a doua, să se poată bucura de viața cea nemuritoare, de existența aceea fericită și binecuvântată în care nu mai dictează nici patimile, unde nici pământul secetos nu mai înseamnă ceva, nici pietrele și nici spinii”, a spus Preasfințitul Părinte Ieronim Sinaitul. De asemenea, ierarhul a explicat că sufletul se aseamănă cu pământul pe care oamenii gospodari îl cultivă. „Semănătorul este Hristos. Semănători au fost și Apostolii, care au adus cuvântul lui Dumnezeu strămoșilor noștri în părțile pe care le locuim noi astăzi. Cei care au purtat cuvântul lui Dumnezeu au fost episcopi, preoți și chiar diaconi care au primit de la episcop sau de la preot porunca de a propovădui și de a dărui oamenilor această sămânță a cuvântului lui Dumnezeu. Nu este doar o sămânță de grâu curat, care poartă în sine acest minunat cod genetic, ce aduce după o sămânță multe altele care hrănesc oamenii. Sămânța cuvântului lui Dumnezeu, dincolo de cea a grâului curat pe care îl folosim la pâinea cea de toate zilele, este sămânța plină de învățătură dumnezeiască, ce ne aduce ceea ce nu găsim în altă parte, și anume recunoașterea lui Dumnezeu. Așa cum gospodarul își curăță pământul pe care vrea să-l cultive, și noi trebuie să ne curățim ogorul sufletului”, a precizat Preasfințitul Părinte Ieronim.
În continuare, ierarhul a vorbit și despre importanța Duminicii Sfinților Părinți de la Sinodul al 7-lea Ecumenic de la Niceea, convocat în anul 787, care au răspuns ereziei îndreptate împotriva cultului icoanelor.