Duminica a 3-a din post la Catedrala Arhiepiscopală din Suceava

Duminica a 3-a din post la Catedrala Arhiepiscopală din Suceava
Un articol de: Daniela Livadaru,   Irina Ursachi - 24 Martie 2025

Duminică, 23 martie, Înalt­preasfințitul Părinte Calinic, Arhi­episcopul Sucevei și Rădăuților, a săvârșit Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie la Altarul amenajat în proximitatea Catedralei „Sfântul Ioan cel Nou de la Suceava” împreună cu un sobor de preoți și diaconi. Corala mixtă „Sfântul Ioan cel Nou” a Catedralei Arhiepiscopale, dirijată de pr. Ionuț Lucian Tablan Popescu, a dialogat liturgic cu slujitorii Sfântului Altar.

În răstimpul rânduit împărtășirii clericilor, părintele arhimandrit Dosoftei Dijmărescu, viețuitor al Mănăstirii Putna și exarh cultural în cadrul Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților, a ținut cuvântul de învățătură, tâlcuind versetele peri­copei evanghelice rânduite de Sfinții Părinți a se citi în această zi. 

La finalul Sfintei Liturghii, Înalt­preasfințitul Părinte Arhiepiscop Calinic a mulțumit părintelui oaspete pentru cuvântul exegetic și pentru bogăția informațiilor aduse înaintea celor prezenți.

Subliniind faptul că, prin nemărginita Sa iubire, Altarul de jertfă al Mântuitorului Hristos s-a prefăcut în Lemnul dătător de viață și cheia ce a redeschis oamenilor por­țile Îm­părăției cerurilor, Părintele Arhi­episcop a adresat gând de re­cunoș­tință și tuturor celor care, în număr mare, s-au alăturat astăzi în rugăciune. Ca de fiecare dată, ierarhul a pregătit pentru această duminică deosebit de importantă un cuvânt de învățătură, „Crucea - puterea lui Dumnezeu”, și o exegeză a textului evanghelic, „Prin Cruce spre Înviere”, ce pot fi lecturate pe paginile oficiale ale eparhiei de către cei care vor să pă­trundă mai adânc teologia Crucii.

A urmat apoi momentul devenit tradiție, și anume citirea de către Întâistătătorul Sucevei și Rădău­ților a Decalogului ce aprofundează tema duminicii ori a zilei de sărbătoare. Prin intermediul Decalogului la Duminica Sfintei Cruci, chiriarhul acestor meleaguri a sintetizat învățătura Sfântului Apostol Pavel despre răsadul învierii lui Hristos și pricina învierii noastre, pentru a o picura în inimile credincioșilor, și anume că urmarea Mântuitorului nu este posibilă fără lepădarea de sine și fără primirea și asumarea Crucii, dar și că răsplata este pe măsură, coborârea Împărăției lui Dumnezeu în lăuntrul nostru.

După Otpust, Înaltpreasfințitul Părinte Calinic a rezumat și detaliile evenimentului petrecut sâmbătă, 22 martie, la Mănăstirea „Sfântul Ioan cel Nou de la Suceava”, și anume vizita de lucru a premierului Marcel Ciolacu, în cadrul căreia a fost evaluat stadiul lucrărilor de restaurare și consolidare a clădirilor incluse în amplul proiect finanțat prin Compania Națională de Investiții.