Duminica a 3‑a din Postul Mare la Catedrala Patriarhală

Data: 07 Aprilie 2024

Al treilea popas duminical din urcușul duhovnicesc al Sfântului și Marelui Post a fost întâmpinat de credincioșii și pelerinii de la Catedrala Patriarhală din București prin rugăciune smerită de cinstire a Sfintei și de viață făcătoarei Cruci a Domnului. În mijlocul lor a poposit Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul, Episcop‑vicar patriarhal, care a săvârșit Liturghia Sfântului Vasile cel Mare, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi.

După citirea pasajului evanghelic rânduit, Preasfinția Sa a rostit un cuvânt de învățătură în care a evidențiat legătura dintre primele duminici ale Postului Mare.

„Există o legătură foarte strânsă între semnificațiile duminicilor de la începutul Postului. În prima duminică, a Ortodoxiei, Biserica a sărbătorit biruința dreptei credințe împotriva tuturor erorilor cu care s‑a confruntat de‑a lungul istoriei sale până în secolul al 9‑lea, când a fost proclamată această duminică, arătându‑ne că în această perioadă în care lucrăm mai intens pentru dobândirea mântuirii trebuie să înțelegem că nu există mântuire dacă nu primim și nu mărturisim învățătura Bisericii, în întregimea ei. Însă, pentru a ne motiva, Părinții Bisericii ne‑au arătat și pentru ce trebuie să ținem strâns de această învățătură a Bisericii, fără a adăuga ceva străin la ea sau fără a o diminua cu ceva care ni se pare nouă nepotrivit. Mai exact, în Duminica a 2‑a a Postului, când facem pomenirea Sfântului Grigorie Palama, marele teolog al luminii necreate și al teologiei îndumnezeirii omului, ni se arată că păstrarea dreptei credințe și a trăirii potrivit acesteia, ortodoxia și ortopraxia, au ca scop îndumnezeirea noastră, devenirea noastră în fii ai lui Dumnezeu prin lucrarea harului Său. Astăzi, Evanghelia ne descoperă cum putem atinge acest scop al mântuirii. Hristos ne arată încă de la începutul textului care sunt criteriile sau lucrurile care trebuie împlinite de un adevărat creștin care dorește să se mântuiască și să moștenească Împărăția cea netrecătoare a Preasfintei Treimi”, a spus ierarhul.

În cadrul programul liturgic al zilei, înainte de începerea Sfintei Liturghii, Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul, înconjurat de soborul de slujitori, a oficiat rânduiala tradițională a scoaterii și așezării la închinare a Sfintei Cruci împodobite cu flori albe și ramuri de busuioc.

Cântările la strană au fost interpretate de Grupul psaltic „Tronos” al Catedralei Patriarhale, iar răspunsurile liturgice au fost oferite de Corala „Nicolae Lungu” a Patriarhiei Române, condusă de părintele conf. univ. dr. Stelian Ionașcu.