Duminica a 30-a după Rusalii pe Colina Bucuriei

Un articol de: Diac. Emilian Apostolescu - 28 Noiembrie 2021

În Duminica a 30-a după Rusalii, numeroși credincioși bucureșteni au participat pe Dealul Patriarhiei la Sfânta Liturghie. Slujba a fost săvârșită la Altarul amenajat în „Baldachinul Sfinților” de Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi, slujitori ai Catedralei Patriarhale.

În cuvântul de învățătură rostit, Preasfinția Sa a explicat pasajul evanghelic lecturat, întâlnit în Luca 18, 18-27, care relatează episodul convorbirii Mântuitorului cu dregătorul bogat, având ca temă căutarea vieții veșnice și păzirea poruncilor. Mai întâi, ierarhul a vorbit despre importanța funcției unui dregător care, în vremurile străvechi, era ocupată de o persoană de mare nădejde a unui rege sau împărat. Dregătorul din pasajul evanghelic a ieșit în evidență atât prin întrebarea adresată Mântuitorului, cât și prin simplul fapt de a-L aborda, dat fiind că cei care se apropiau de Domnul erau în general persoane aflate într-o poziție socială modestă. Vorbind despre răspunsul neașteptat al Mântuitorului, ierarhul a afirmat: „Răspunsul Domnului a fost pe măsura întrebării neașteptate a dregătorului: «Pentru ce Mă numeşti bun? Nimeni nu este bun, decât Unul Dumnezeu». Dacă citim cu atenție Psalmul 118, care este rostit și la înmormântarea călugărilor, întâlnim cuvintele «Bună-mi este mie legea gurii Tale, mai mult decât mii de comori de aur şi argint» (v. 72). Așadar, bună era numită legea, Bun era numit numai Dumnezeu. Oamenii nu primeau acest atribut fiindcă, oricât de bun ar fi un om, rămâne doar la statura sa de ființă creată. Singurul cu adevărat Bun și desăvârșit este Dumnezeu. Cu alte cuvinte, Mântuitorul dorea să afle dacă dregătorul Îl considera a fi Dumnezeu, dacă avea, pe lângă bogăție, și înțelepciune”.

De asemenea, ierarhul a vorbit despre refuzul dregătorului de a renunța la averea sa pentru a dobândi viața veșnică, arătând că o asemenea decizie ar fi foarte dificilă pentru fiecare dintre noi: „Evanghelistul Luca ne spune că tânărul dregător s-a întristat, căci era foarte bogat, și a plecat dinaintea Mântuitorului fără să Îi făgăduiască împlinirea sfatului Său. Inițial, avem tendința de a-l condamna pe acest tânăr și ne întrebăm de ce nu a găsit înăuntrul ființei sale puterea de a împlini cuvântul Domnului. Dificultatea acestui lucru provine din faptul că dregătorul era om. De aceea, Mântuitorul a și spus că ceea ce este cu neputință sau cu anevoie, după o anumită traducere, la oameni, este cu putință la Dumnezeu. Ceea ce la prima vedere este imposibil pentru oameni devine posibil pentru Dumnezeu, astfel încât Acesta găsește o cale de a-i mântui pe cei care Îl caută, de a-i aduce în Împărăția Sa”.

Răspunsurile liturgice au fost oferite de membri ai Grupului psaltic „Tronos” al Catedralei Patriarhale, condus de arhidiaconul protopsalt Mihail Bucă.