Duminica a 5-a după Rusalii la Catedrala Patriarhală

Un articol de: Diac. Emilian Apostolescu - 25 Iulie 2021

În Duminica a 5-a după Rusalii, Sfânta Liturghie a fost săvârşită la Altarul de vară din vecinătatea Catedralei Patriarhale din Bucureşti de Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul, Episcop-vicar patriarhal, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi, slujitori ai sfântului lăcaş.

În cuvântul de învăţătură rostit, ierarhul a tâlcuit pasajul evanghelic lecturat (Matei 8, 28-34; 9, 1), care vorbeşte despre vindecarea celor doi demonizaţi din ţinutul Gadarei şi despre lăcomia şi dorinţa de câştig material puse înaintea grijii şi compasiunii pentru semeni. „Mântuitorul arată, prin lucrarea aceasta, ca şi în alte împrejurări când tot din proprie iniţiativă vindecă bolnavi şi alungă demoni, că El este într-adevăr Mesia, Cel Care a fost trimis de Dumnezeu Tatăl în lume pentru a căuta şi a mântui pe cel pierdut. Cei doi oameni demonizaţi, în loc să fie o bucurie pentru familiile şi comunitatea lor, erau cu adevărat pierduţi, devenind un pericol pentru societatea din care proveneau”, a explicat Preasfinţia Sa.

Vorbind despre realitatea lucrării duhurilor necurate, ierarhul a adăugat: „Adeseori, oamenii contestă existenţa demonilor, fapt care nu este de mirare atunci când şi existenţa lui Dumnezeu este contestată. Din păcate, realitatea prezenţei şi lucrării nefaste a demonilor în viaţa noastră este din ce în ce mai evidentă. Sfinţii Părinţi şi mai ales părinţii duhovniceşti din vremea noastră ne arată că, pentru omul modern, diavolul găseşte o mulţime de forme foarte subtile de stăpânire a vieţii noastre. Evanghelia de astăzi ne transmite că trebuie să avem mare grijă ca nu cumva noi, cei botezaţi, căzând din har, să ajungem sub stăpânirea duhurilor necurate. Facem asta atunci când ne despărţim de Dumnezeu prin săvârşirea păcatului. Biserica ne învaţă că putem lupta împotriva demonilor rămânând în comuniune permanentă cu Hristos şi cu Preasfânta Treime, prin rugăciune, prin citirea Sfintelor Scripturi, a învăţăturii Sfinţilor Părinţi, prin postire, prin participarea la slujbele Bisericii. Luptăm împotriva demonilor mai ales atunci când Îl primim în trupul nostru pe Iisus Cel răstignit şi Înviat din morţi, sub chipul pâinii şi al vinului, în Sfânta Euharistie”.

Răspunsurile liturgice au fost oferite de Corala „Nicolae Lungu” a Patriarhiei Române.