Duminica a 6‑a după Rusalii la Catedrala Arhiepiscopală din Suceava

Un articol de: Irina Ursachi - 25 Iulie 2022

Înaltpreasfințitul Părinte Calinic, Arhiepiscopul Sucevei și Rădăuților, a slujit duminică, 24 iulie, la Mănăstirea „Sfântul Ioan cel Nou de la Suceava”-Catedrala Arhiepiscopală, înconjurat de un sobor de clerici, la slujbă participând și Preasfințitul Părinte Daniil Densuşeanul, Episcop-vicar al Episcopiei Devei și Hunedoarei.

Răspunsurile liturgice au fost date de Corul mixt „Sfântul Ioan cel Nou” al Catedralei Arhi­episcopale, dirijat de părintele Ionuţ Lucian Tablan Popescu.

La momentul împărtășirii clericilor, cuvântul de învățătură a fost rostit de către Preasfințitul Părinte Daniil Densuşeanul, ucenic al Părintelui Arsenie Boca. Ierarhul le-a vorbit credin­cioșilor despre semnificația celor patru prieteni anonimi care i-au fost alături slăbănogului din Capernaum. „Nu poate fi vindecare trupească și sufletească fără iertarea păcatelor prin po­căință, spovedanie, dezlegare, mărturisire, canon, umilință și toate cele ce se cuvin a fi împlinite și sunt rânduite. (…) Patru prieteni cu iubire, cu milă, cu interes, cu preocupare pentru prietenul lor slăbănog, bolnav. Pentru că și noi suntem slăbănogi, fiecare în parte avem bolile noastre sufletești și trupești, păcatele ne slăbănogesc, ne îmbolnăvesc, lumea întreagă este bolnavă (…) și cu toții avem nevoie de cei patru prieteni. (…) Cei patru prieteni ai slăbănogului din Capernaum ar mai putea fi cei patru sfinți proroci mari ai Vechiului Testament: Isaia, Ieremia, Iezechiel și Daniel. Avem nevoie de prietenia celor patru proroci mari, avem nevoie de Liturghia, de viziunea, de cântarea serafimilor, de cărbunele cel aprins din vedenia Sfântului Proroc Isaia. (…) Cei patru prieteni, în viziunea mea teologică, ca arhiereu, din Noul Testament, de care fiecare slăbănog și noi toți împreună avem nevoie, sunt cei patru sfinți evangheliști”.

În continuare, Părintele Arhiepiscop Calinic a prezentat cartea publicată recent de Editura Crimca a Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților, în semn de omagiu pentru părintele proinstareț al Mănăstirii „Sfântul Ioan cel Nou de la Suceava”, trecut la Domnul la 16 iulie 2022, Arhi­mandritul Grigorie Halciuc, Un stareț îndelung răbdător, evlavios și statornic - Două interviuri pentru eternitate, lansând îndemnul: „Cei care nu l-ați cunoscut, și sunt sigur că foarte mulți nu ați reușit să pătrundeți în taina sufletului sfinției sale, vă puteți procura cartea de la pangarul mănăstirii”.