Duminica a 6-a după Rusalii la Suceava
Momente de împreună-rugăciune și aleasă trăire duhovnicească au încununat cea de-a șasea duminică după Pogorârea Sfântului Duh, 16 iulie, la Catedrala Arhiepiscopală din Suceava. În mijlocul credincioșilor prezenți la Mănăstirea „Sfântul Ioan cel Nou de la Suceava” s-a aflat cu acest prilej Înaltpreasfințitul Părinte Calinic, Arhiepiscopul Sucevei și Rădăuților. Ierarhul a săvârșit Sfânta Liturghie pe un podium special amenajat în incinta ansamblului eparhial, fiind înconjurat de un sobor de preoți și diaconi, format din clerici de la Centrul eparhial Suceava, între care arhim. Paraschiv Dabija, vicar administrativ, precum și din slujitori ai Mănăstirii „Sfântul Ioan cel Nou de la Suceava”.
Răspunsurile liturgice care au înfrumusețat slujba au fost date de Corul mixt „Sfântul Ioan cel Nou” al Catedralei Arhiepiscopale, dirijat de părintele Ionuţ Lucian Tablan Popescu, iar la momentul rânduit, diaconul Alexandru Chira a fost hirotonit întru preot pe seama Catedralei Arhiepiscopale din Suceava cu hramurile „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe” și „Sfântul Mare Mucenic Ioan cel Nou”.
Cuvântul de învățătură a fost rostit de pr. Claudiu Vasile Miroș de la Parohia „Sfântul Mare Mucenic Dimitrie” din municipiul Rădăuți.
În continuare, Părintele Arhiepiscop Calinic i-a mulțumit părintelui oaspete pentru predică și i-a felicitat pe membrii Coralei „Ciprian Porumbescu” pentru medaliile obținute la cea mai mare competiție din lume dedicată muzicii corale, World Choir Games, desfășurată în luna iulie a acestui an la Gangeung, Coreea de Sud. Deși în componența coralei mixte care poartă numele geniului baladei românești există membri din mai multe orașe ale țării, ca Bacău, Neamț, Iași, Botoșani, Cluj, Oradea, dar și din Republica Moldova, majoritatea acestora se regăsesc și în corul Catedralei Arhiepiscopale „Sfântul Ioan cel Nou de la Suceava”. În cadrul acestui concurs mondial, interpretarea extraordinară și tehnica deosebită demonstrate de membrii coralei au adus două medalii de aur țării noastre la categoriile „Folklore a cappella” și „Musica Sacra a cappella”.
Totodată, Părintele Arhiepiscop a subliniat faptul că părintele Alexandru Chira, numit pe seama Catedralei Arhiepiscopale, va fi rânduit pentru Schitul Mânăstioara, așezământ care cunoaște în prezent o perioadă înfloritoare, prin lucrările de restaurare și conservare ale acestui patrimoniu cultural cu o valoare deosebită, dar și prin cele de construcție și amenajare ale ansamblului monastic.