Duminica după Înălțarea Sfintei Cruci pe Colina Bucuriei

Un articol de: Diac. Vasile Robert Nechifor - 17 Septembrie 2023

În Duminica după Înălțarea Sfintei Cruci, credincioșii bucureșteni și pelerini au participat la Sfânta Liturghie săvârșită în Catedrala Patriarhală de Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul, Episcop‑vicar patriarhal, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi, slujitori ai ctitoriei voievodale de pe Colina Bucuriei.

După citirea Sfintei Evanghelii, Preasfinția Sa a rostit un cuvânt de învățătură în care a explicat motivele pentru care praznicul Înălțării Sfintei Cruci este sărbătorit în cadrul unei întregi săptămâni, marcată de două duminici speciale.

„Am văzut că în calendarul nostru creștin ortodox, duminica aceasta este însemnată cu numele «Duminica după Înălțarea Sfintei Cruci». Aceasta s‑a făcut deoarece Sfinții Părinți ai Bisericii, pentru a scoate în evidență importanța Sfintei și de viață făcătoarei Cruci în istoria mântuirii neamului omenesc căzut în păcat și în robia morții și a iadului și pentru a arăta importanța praznicului Înălțării Sfintei Cruci, au stabilit ca duminica ce premerge acestui praznic să fie numită «Duminica Înălțării Sfintei Cruci», iar cea care‑îi urmează, «Duminica după Înălțarea Sfintei Cruci». Putem afirma că întreaga săptămână în cadrul căreia cade ziua de 14 septembrie este o săptămână închinată Sfintei Cruci, pentru că nu numai Evangheliile din cele două duminici și din însăși ziua praznicului vorbesc despre taina Crucii Mântuitorului Iisus Hristos și despre taina crucii fiecăruia dintre noi, ci și în celelalte zile de peste această săptămână adeseori Evangheliile și textele din Epistolele Sfântului Apostol Pavel vorbesc despre această taină”, a spus Preasfinția Sa.

Anul acesta, în ziua de celebrare a Duminicii după Înălțarea Sfintei Cruci, Biserica noastră a făcut pomenirea Sfântului Ierarh Dionisie, Episcopul Cetății Albe-Ismail, a cărui canonizare a fost proclamată solemn la sărbătoarea Sfântului Cuvios Dimitrie cel Nou, Ocrotitorul Bucureștilor, din anul 2017. Credincioșii prezenți la Sfânta Liturghie s-au putut închina cinstitelor sale moaște, racla care adăpostește odor de mare preț aflat în tezaurul duhovnicesc al Paraclisului istoric al Reședinței Patriarhale fiind așezată spre închinare în Catedrala Patriarhală încă din ajun, când a fost săvârșită slujba Vecerniei.