Duminica Floriilor prăznuită de bănăţeni
La praznicul Intrării Domnului în Ierusalim, Înaltpreasfinţitul Părinte Timotei, Arhiepiscopul Aradului, a slujit la Catedrala arhiepiscopală „Sfânta Treime“ din Arad, Preasfinţitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeşului, a slujit la Catedrala istorică „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe“ din Caransebeş, iar Preasfinţitul Părinte Paisie Lugojanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Timişoarei, a slujit la Catedrala mitropolitană „Sfinţii Trei Ierarhi“ din Timişoara.
În Duminica Floriilor, Arhiepiscopul Aradului, Înaltpreasfinţitul Părinte Timotei, a oficiat Sfânta Liturghie la Catedrala arhiepiscopală „Sfânta Treime“ din Arad. La slujbă au participat pe lângă soborul slujitor al catedralei sute de credincioşi, mulţi dintre ei s-au spovedit şi împărtăşit. În cadrul cuvântului de învăţătură sub titlul „Pelerinajul Floriilor“, titlu potrivit citirilor de praznic, chiriarhul s-a referit la însemnătatea acestuia în lume, şi mai ales în ţara noastră, după modelul celui de la Locurile Sfinte. El este împlinit de Domnul Însuşi, întâmpinat în Cetatea Sfântă, ca venind în numele cerului şi gătind calea pentru cei care o urcă. Pentru aceasta însă este de trebuinţă continuarea acesteia prin pelerinajul crucii, calea jertfei Mântuitorului, pe care Însuşi o face prin Taina Sfintei Spovedanii şi Împărtăşanii, după chipul sfinţilor, între care şi Martirii Brâncoveni, a amintit ierarhul. Înaltpreasfinţia Sa a vorbit în continuare despre însemnătatea acestui mare praznic, precum şi de faptul că pelerinii zilelor noastre aduc ramuri de salcie în diferite biserici pentru a contribui şi ei, fiecare în parte, la bucuria Intrării Mântuitorului în Ierusalim. Astfel, ei merg pe căile Domnului spre Împărăţia cerurilor.
Răspunsurile la Sfânta Liturghie au fost date de către corul Catedralei arhiepiscopale din Arad, condus de către diac. Laviniu Morariu.
Praznicul Floriilor la Caransebeş
Tot duminică, Preasfinţitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeşului, a săvârşit, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi, Sfânta Liturghie la Catedrala istorică „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe“ din Caransebeş. La eveniment au participat numeroşi credincioşi, mulţi dintre aceştia împărtăşindu-se cu Sfintele Taine.
În cadrul Sfintei Liturghii, chiriarhul a hirotonit pe diaconul Mihail Sorin Lixeanu întru preot pe seama Parohiei Jitin, Protopopiatul Reşiţa, iar pe teologul Marius Bujdoso întru diacon. Răspunsurile liturgice au fost date de corul catedral „Gheorghe Dobreanu“.
În cuvântul de învăţătură adresat la final, Preasfinţitul Părinte Lucian a transmis credincioşilor îndemnul de a rămâne statornici în dragoste şi credinţă: „Praznicul Intrării Domnului în Ierusalim este un praznic al bucuriei pentru toţi dreptmăritorii creştini, pentru că noi, asemenea locuitorilor Ierusalimului, ne dorim ca Iisus Hristos să intre în inimile şi sufletele noastre. Să avem însă grijă ca nu cumva să ne asemănăm fariseilor, cărturarilor şi acelora care L-au răstignit pe Mântuitorul. De cele mai multe ori, şi noi, prin atitudinea noastră schimbătoare, Îl răstignim pe Mântuitorul şi adăugăm răni la rănile Lui. Trebuie să strigăm la fel ca şi copiii Ierusalimului: «Osana! Bine este cuvântat Cel ce vine întru numele Domnului!» Trebuie să rămânem statornici cu această exclamaţie toată săptămâna, statornici în dragoste şi credinţa noastră, smerindu-ne pe noi înşine şi apoi să ne închinăm Patimilor, Crucii şi mormântului de viaţă făcător şi să aşteptăm cu nerăbdare în noaptea sfântă ca Hristos să învieze“.
Slujire arhierească la Catedrala mitropolitană din Timişoara
De praznicul Intrării Domnului în Ierusalim, numeroşi credincioşi timişoreni şi-au îndreptat paşii spre Catedrala mitropolitană „Sfinţii Trei Ierarhi“ din centrul oraşului, pentru a participa la slujba de Florii, săvârşită de Preasfinţitul Părinte Paisie Lugojanul. Din soborul slujitorilor au făcut parte consilieri de la Centrul eparhial şi clerici ai sfântului lăcaş. În cadrul Sfintei Liturghii, numeroşi credincioşi au primit împărtăşirea cu Trupul şi Sângele Domnului nostru Iisus Hristos, dorind a intra astfel în Săptămâna Mare, a Patimilor, uniţi cu Hristos şi întăriţi în credinţă şi fapte bune. În finalul slujbei, Preasfinţitul Părinte Paisie Lugojanul a vorbit celor prezenţi despre însemnătatea şi înţelesurile duhovniceşti ale slăvitului praznic, precum şi despre importanţa pregătirii credincioşilor prin post, rugăciune, spovedanie şi împărtăşanie, pentru a-L însoţi duhovniceşte pe Mântuitorul Hristos pe Calea Crucii spre Învierea cea din morţi. Totodată, ierarhul a subliniat faptul că prin obiceiul îndătinat de a duce de sărbătoarea Floriilor ramuri de salcie la biserică spre a fi binecuvântate, credincioşii se aseamănă copiilor şi oamenilor care L-au primit cu dragoste şi bucurie pe Mântuitorul Hristos, strigând: „Bine este cuvântat cele ce vine întru numele Domnului!“
În final, Preasfinţia Sa a transmis tuturor credincioşilor binecuvântarea şi dragostea părintească a Înaltpreasfinţitului Părinte Nicolae, Mitropolitul Banatului, încredinţându-i de toată purtarea de grijă a Întâistătătorului lor. La ieşirea din catedrală, toţi cei prezenţi au primit ramuri de salcie binecuvântate în cadrul slujbei, precum şi iconiţe ale praznicului Intrării Domnului în Ierusalim. Răspunsurile liturgice au fost date de corala catedralei, condusă de pr. Dan Dragomir. (Protos. Iustin Popovici, diac. Pavel Canea, Darius Herea, Valentin Birău)