Duminica Înfricoșătoarei Judecăți la Catedrala Patriarhală

Un articol de: Diac. Vasile Robert Nechifor - 19 Feb 2023

În a treia duminică din perioada Triodului, a Lăsatului sec de carne, credincioși bucureșteni au participat la Sfânta Liturghie săvârșită în Catedrala Patriarhală de Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi, slujitori ai sfântului lăcaș de pe Colina Bucuriei.

După citirea pasajului evanghelic duminical (Matei 25, 31-46), Preasfinția Sa a rostit un cuvânt de învățătură în care a vorbit despre iubire ca fiind criteriul după care vor fi recunoscuți cei care au împlinit porunca milosteniei.

„Duminica aceasta se numește «a Înfr­i­coșătoarei Judecăți» pentru că înfricoșătoare va fi sentința zilei celei de pe urmă, care va fi pronunțată pentru fiecare dintre noi. Nu contează cine suntem, cum ne numim, care va fi prestigiul pe care l-am primit sau disprețul pe care l-am întâlnit în viață. Contează doar faptele pe care le-am săvârșit fiecare dintre noi, fapte reliefate în Evanghelia după Sfântul Matei, în capitolul al 25-lea. Aceste fapte privesc mai ales atenția arătată față de aproapele nostru, față de aproapele aflat în suferință, față de aproapele care se află mereu pe marginea prăpastiei. Mântuitorul Iisus Hristos este prezent pretutindeni, dar din cuvintele Evangheliei de astăzi Îl identificăm mai ales în oamenii flămânzi, însetați, goi, străini, bolnavi sau aflați în temniță. După ceea ce au făcut oamenii vor fi recunoscuți de către El, chiar dacă El Se ascunde în mod tainic în acești oameni oropsiți. În ziua aceea, El îi va recunoaște pe cei care au împlinit iubirea față de aproapele. În ziua înfricoșătoare a Judecății celei de pe urmă, Mântuitorul va recunoaște iubirea sau neiubirea celor care au trecut prin lume, a celor care au avut posibilitate, a celor care și-au deschis inima, chiar dacă nu au putut face mereu acest lucru și va răsplăti fiecăruia după faptele lui”, a spus Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul.

De asemenea ierarhul a arătat că Domnul Hristos va cere de la oameni faptele care sunt cel mai ușor de îndeplinit.

„Evanghelia aceasta ne pune înainte cea mai ușoară faptă bună pe care fiecare o poate împlini. Sunt lucruri greu de împlinit, pe care Mântuitorul le-a cerut ucenicilor și pe care nimeni dintre oameni, în chip desăvârșit, nu le poate împlini, dar aceasta este cea mai ușoară cale pe care o putem urma, oferind merinde celor înfometați sau însetați, haine celor goi, primind în casa noastră pe călători și pe străini. Acest lucruri sau măcar parte dintre ele se pot împlini de fiecare”, a subliniat Episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor.

Răspunsurile liturgice au fost oferite de Corala „Nicolae Lungu” a Patriarhiei Române, condusă de părintele conf. univ. dr. Stelian Ionașcu.