Duminica Ortodoxiei în Mitropolia Munteniei și Dobrogei
Numeroși credincioși au participat duminică, 17 martie, la Sfânta Liturghie a Sfântului Ierarh Vasile cel Mare, oficiată de ierarhi în catedrale, locașuri mănăstirești sau biserici parohiale. La finalul slujbei a fost citită Pastorala Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române la Duminica Ortodoxiei și organizată colecta pentru Fondul Central Misionar, destinat susținerii proiectelor pastorale, misionare și social-filantropice ale Bisericii. În continuare au fost organizate procesiuni pentru mărturisirea învățăturii de credință ortodoxă despre sfintele icoane.
Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Nifon, Arhiepiscopul Târgoviștei și Exarh patriarhal, a săvârșit duminică Sfânta Liturghie în Catedrala Arhiepiscopală din Târgoviște, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi. La slujbă au participat numeroși credincioși, elevi și profesori ai Seminarului Teologic „Sfântul Ierarh Ioan Gură de Aur” din Târgoviște. Ierarhul a vorbit despre importanța sfintelor icoane în Biserica Ortodoxă, întrucât ele proclamă comuniunea și mijlocirea sfinților, dar și adevărul întrupării Fiului lui Dumnezeu, informează Biroul de presă al Arhiepiscopiei Târgoviștei.
În Catedrala Arhiepiscopală „Sfinții Apostoli Petru și Pavel” din Constanța, Sfânta Liturghie a fost săvârșită duminică de Înaltpreasfințitul Părinte Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului. După slujbă, ierarhul, preoții și credincioșii au participat la procesiunea „Calea Sfinților”, în cadrul căreia credincioșii au mărturisit credința ortodoxă, purtând icoane de la faleza Mării Negre până la Catedrala Arhiepiscopală, informează Biroul de comunicare al eparhiei.
În prima duminică din Postul Mare, numeroși credincioși argeșeni și pelerini închinători la racla cu moaștele Sfintei Mucenițe Filofteia au participat la Sfânta Liturghie oficiată de Înaltpreasfințitul Părinte Calinic, Arhiepiscopul Argeșului și Muscelului, în noua Catedrală Arhiepiscopală din Curtea de Argeș. La finalul slujbei a fost citită Pastorala Sfântului Sinod la Duminica Ortodoxiei. Ierarhul a sfințit o icoană aflată în noua catedrală și a rostit un cuvânt de învățătură, subliniind importanța cinstirii sfintelor icoane în cultul ortodox, ne-a transmis părintele consilier eparhial Ovidiu Vlăsceanu.
Prima duminică din Postul Mare a adunat sute de credincioși la Catedrala Arhiepiscopală „Înălțarea Domnului” din Buzău. Aceștia au participat la Sfânta Liturghie oficiată de Înaltpreasfințitul Părinte Ciprian, Arhiepiscopul Buzăului și Vrancei. Răspunsurile liturgice au fost oferite de Corala ortodoxă mixtă „Neagu Ionescu” a Catedralei Arhiepiscopale, dirijată de arhid. Gianin-Cristian Oprea, ne-a transmis părintele Dragoș Olteanu, inspector eparhial. În cuvântul de învățătură, ierarhul a explicat semnificațiile Duminicii Ortodoxiei.
În Duminica Ortodoxiei, la Catedrala Arhiepiscopală din Galaţi, Sfânta Liturghie a fost oficiată de Înaltpreasfinţitul Părinte Casian, împreună cu un sobor de preoţi şi diaconi, în prezența a numeroşi credincioşi. La momentul liturgic cuvenit, tinerii iconari și foarte mulți credincioși au fost împărtăşiţi cu Sfintele Taine, ne-a transmis părintele consilier eparhial Rareș Bucur. În cuvântul de învăţătură, ierarhul a tâlcuit pericopa evanghelică duminicală și a vorbit despre importanța icoanei în viața creștinilor de astăzi, iar la final a rostit o rugăciune de mulțumire către Dumnezeu și a amintit credincioșilor prezenți că, în Duminica Ortodoxiei a anului 1990, Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, a fost hirotonit arhiereu.
În continuare, tinerii iconari şi o parte dintre credincioşi au pornit în tradiţionala procesiune cu icoane, de la Catedrala Arhiepiscopală până la Muzeul Istoriei, Culturii şi Spiritualităţii Creştine de la Dunărea de Jos. În sala de expoziţii temporare „Sergiu Dumitrescu”, corul Seminarului Teologic „Sfântul Apostol Andrei” din Galați împreună cu Grupul psaltic „Ortodoxia” au susținut un concert de imnuri specifice Postului Mare. De asemenea, a fost vernisată o expoziție de icoane dedicată anului omagial, în cadrul căreia au fost expuse lucrări ale tinerilor seminarişti şi icoane pe lemn şi sticlă, realizate de elevi ai liceelor de artă şi ai palatelor și cluburilor copiilor din Galaţi, Brăila și Tecuci; ai centrelor parohiale pentru tineret de la parohiile Barcea şi Lieşti; studenţi ai Facultăţii de Arte și ai Facultății de Istorie, Filosofie și Teologie din Galaţi. Totodată, au fost admirate câteva portrete şi schiţe în creion cu cei doi patriarhi comemorați, cu personalități ai învățământului românesc, muzeografi și artiști care au promovat tradiția românească, realizate de studenţii Facultăţii de Arte. Tinerii iconari au primit din partea Arhiepiscopiei Dunării de Jos Diploma „Icoana - frumuseţe a Ortodoxiei“ şi premii care au constat în icoane, seturi de acuarele şi pensule, cărţi de rugăciune, precum şi alte materiale specifice picturii.
Duminică, Preasfinţitul Părinte Vincenţiu, Episcopul Sloboziei și Călărașilor, a săvârşit Sfânta Liturghie în Catedrala Episcopală „Înălţarea Domnului” din Slobozia, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi. Răspunsurile la strană au fost oferite de corul Seminarului Teologic „Sfântul Ioan Gură de Aur” din Slobozia, dirijat de pr. prof. Daniel Alexandru Vasile. La finalul slujbei, ierarhul l-a hirotesit arhidiacon pe diaconul Rodian Mihăiță Bucur. În cuvântul de învățătură, a vorbit despre însemnătatea primului popas spiritual al Sfântului şi Marelui Post şi le-a mulţumit credincioşilor prezenţi pentru generozitatea arătată la colecta Fondului Central Misionar.
Preasfințitul Părinte Galaction, Episcopul Alexandriei și Teleormanului, a săvârșit duminică Sfânta Liturghie în biserica Mănăstirii Pantocrator din Drăgănești-Vlașca. După slujbă, soborul de slujitori și numeroși credincioși au participat la procesiunea dedicată Duminicii Ortodoxiei, purtând icoane.
În Duminica Ortodoxiei, Preasfinţitul Părinte Ambrozie, Episcopul Giurgiului, a săvârşit Sfânta Liturghie în Biserica „Sfânta Cuvioasă Parascheva”-Gostinari din Protopopiatul Hotarele, județul Giurgiu, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi. La final, părintele paroh Sandu Gheorghiță a primit din partea ierarhului mai multe cărți, monografii și publicații recente.