Duminica Ortodoxiei la Catedrala Mitropolitană din Sibiu

Un articol de: Ștefan Mărculeţ - 13 Martie 2022

Credincioşii din Sibiu şi din împrejurimi au participat în număr mare la Sfânta Liturghie din prima duminică a Postului Mare, Duminica Ortodoxiei, săvârşită de Înaltpreasfinţitul Părinte Laurenţiu, Arhi­episcopul Sibiului şi Mitropolitul Ardealului.

În cadrul slujbei a fost citită Pastorala Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române la Duminica Ortodoxiei, în care s-a explicat învăţătura despre cinstirea icoanelor, formulată la Sinodul al VII-lea Ecumenic, şi s-a făcut apel către credincioşi pentru a contribui la colecta pentru Fondul Central Misionar destinat ajutorării comunităţilor defavorizate social şi credincioşilor aflaţi în nevoi.
În cadrul Sfintei Liturghii, diaconul Daniel Mocanu a fost hirotonit preot pentru Parohia Luţa, judeţul Braşov. Răspunsurile liturgice au fost date de Corala „Timotei Popovici” a Catedralei Mitropolitane, dirijată de pr. lect. univ. dr. Dan Alexandru Streza.

În cuvântul de învăţătură de la finalul Sfintei Liturghii, Înaltpreasfinţitul Părinte Mitropolit Laurenţiu a vorbit despre cinstirea icoanelor în Ortodoxie, prezentând învăţătura Bisericii despre aceste obiecte de cult.

„Icoana este imaginea care-L apropie pe Dumnezeu de noi, este Chipul lui Dumnezeu, este o prezenţă a lui Dumnezeu care Se apropie de noi şi care ne obligă să ajungem la prezenţa reală a lui Hristos în noi prin Sfânta Împărtăşanie. Teologia icoanei în Biserica Ortodoxă este cea adevărată. Icoana nu este o materie care poartă ceva şi ne transmite nouă ceva, ci este o prezenţă reală a lui Dumnezeu sau a celor reprezentaţi în icoane. Este locul unei prezenţe harice, după cum a definit icoana Sfântul Ioan Damaschinul. (…) Sfânta Liturghie este elementul de bază al credinţei noastre ortodoxe, pentru că la Liturghie Îl avem prezent pe Hristos. El a primit jertfa noastră, ofranda noastră, o prezintă Tatălui împreună cu noi şi apoi jertfa aceasta euharistică ni se împărtăşeşte nouă”, a subliniat ierarhul.

De asemenea, ierarhul a vorbit şi despre popasurile duhovniceşti din duminicile Postului Mare, îndemnându-i pe credincioşi să parcurgă perioada aceasta de pregătire spirituală prin rugăciune, fapte bune şi milostenie, ajutându-i pe cei aflaţi în nevoi materiale.