Duminica Ortodoxiei la Craiova şi Râmnic

Data: 02 Martie 2015

Credincioşii din Mitropolia Olteniei au luat parte în număr mare la sfintele slujbe arhiereşti săvârşite în prima Duminică din Postul Mare, a Ortodoxiei. La Catedrala Mitropolitană „Sfântul Mare Mucenic Dimitrie“ din Craiova, Sfânta şi Dumnezeiasca Liturghie a fost săvârşită de Înaltpreasfinţitul Părinte Irineu, Mitropolitul Olteniei, înconjurat de un numeros sobor de preoţi şi diaconi.

În cadrul Sfintei Liturghii, diaconul Ionuţ Prioteasa a fost hirotonit preot pe seama Parohiei Răcarii de Sus, iar teologul Ion Marcu a fost hirotonit diacon pe seama Parohiei Ciutura, ambele parohii din Protoieria Craiova Nord.

După citirea Pastoralei Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române la Duminica Ortodoxiei de către exarhul Catedralei Mitropolitane, protos. Vladimir Dărângă, IPS Irineu le-a vorbit credincioşilor despre semnificaţia duhovnicească a primei duminici din Postul Sfintelor Paşti şi a subliniat rolul şi importanţa icoanei în viaţa credincioşilor creştini ortodocşi. „Nu există casă, nu există loc în spaţiul creştin ortodox unde să nu se găsească o sfântă icoană cu Mântuitorul Iisus Hristos, cu Maica Domnului sau cu sfinţii cei din ceruri. Am putea gândi legătura dintre icoană şi cel reprezentat de ea ca fiind asemănătoare cu cea dintre om şi fotografia sa. Chiar mai mult, pentru că icoana este şi purtătoare de har, întotdeauna sfântul împărtăşeşte prin icoană harul Sfântului Duh şi de aceea spunem despre icoane că sunt sfinte sau sfinţite. Şi le aşezăm în locurile cele mai de cinste din casa şi din viaţa noastră, icoana devenind cu adevărat o fereastră spre cer pentru creştinul ortodox. Aşadar, în Duminica Ortodoxiei ne bucurăm şi aducem slavă lui Dumnezeu pentru această lucrare pe care a sădit-o în sufletele noastre prin harul Sfântului Duh primit la Taina Sfântului Botez, lucrare prin care devenim adevăraţi cinstitori ai lui Dumnezeu şi păstrători ai învăţăturii Sfintelor Scripturi şi Sfintei Tradiţii. De asemenea, prin Pastorala Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române la Duminica Ortodoxiei, s-a amintit de lucrările pastoral-misionare şi social-filantropice ale Bisericii noastre, atât în ţară, cât şi în străinătate, s şi s-a făcut apel la credincioşi pentru a contribui la continuarea acestor lucrări, la sprijinirea celor care se află în necaz şi nevoie. Astfel, ajutând pe cel aflat în suferinţă, primim şi noi bucurie din bucuria lor“, a conchis IPS Irineu.

Evenimente liturgice în Arhiepiscopia Râmnicului

La Catedrala Arhiepiscopală din Râmnicu Vâlcea, Sfânta Liturghie a fost săvârşită de Înaltpreasfinţitul Părinte Varsanufie, Arhiepiscopul Râmnicului, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi. Răspunsurile liturgice au fost date de Corala „Sfântul Antim Ivireanul“ a Catedralei Arhiepiscopale, dirijată de prof. Marian Cristi Stroe. La slujbă au participat şi s-au împărtăşit numeroşi credincioşi. La finalul slujbei, IPS Părinte Varsanufie a citit Pastorala Sfântului Sinod la Duminica Ortodoxiei.

Sâmbătă, 28 februarie 2015, la Mănăstirea Blănoiu, din comuna Racoviţa, judeţul Vâlcea, a avut loc un eveniment pastoral-misionar care a întregit bucuria duhovnicească trăită în prima săptămână a Postului Mare. Obştea de maici din Mănăstirea Blănoiu a primit în dar, de la ctitorul ei, părintele Ioan Comăneci, o copie a icoanei Maicii Domnului „Paramythia“ - „Ocrotitoarea“. Cu această ocazie, îndată după Sfânta Liturghie, IPS Părinte Varsanufie, înconjurat cu un ales sobor de preoţi şi călugări, a condus procesiunea cu icoana Maicii Domnului în jurul bisericii mari, după care a sfinţit-o şi a aşezat-o spre închinare într-un baldachin sculptat minuţios în lemn.

În cuvântul său de învăţătură, rostit cu acest prilej, IPS Părinte Varsanufie a amintit de minunea săvârşită de această sfântă icoană a Maicii Domnului în Mănăstirea Vatoped şi a precizat faptul că „icoana Maicii Domnului, aşa cum o vedem astăzi, este o mărturie a dragostei pe care Maica Domnului şi Maica noastră a tuturor o are faţă de neamul omenesc, faţă de copiii ei, care suntem noi toţi“.

Pictată întocmai cu originalul şi îmbrăcată în argint, în icoana Maicii Domnului dăruită Mănăstirii Blănoiu, Maica Domnului se arată a fi caldă mijlocitoare către Fiul ei, păstrând aceeaşi îndrăzneală de maică pe care a avut-o şi până acum.

Mănăstirea Blănoiu, repere istorice

Mănăstirea Blănoiu se află pe un deal înalt ce străjuieşte Valea Oltului, în satul Blănoiu, din comuna Racoviţa, la 50 de kilometri distanţă de Râmnicu Vâlcea, înspre Sibiu. Piatra de temelie a fost pusă pe 2 octombrie 2010, de către Înaltpreasfinţitul Părinte Gherasim, Arhiepiscopul Râmnicului, iar sfinţirea a avut loc la data de 16 octombrie 2011. Biserica mare are 47 de metri lungime şi este închinată Pogorârii Sfântului Duh. Ctitorul mănăstirii este preotul Ioan Comăneci, împreună cu familia, iar sponsorul principal este domnul Frank Timiş. Planul şi arhitectura mănăstirii au fost realizate de părintele Ioan Comăneci. (Pr. Nifon Dorin Iancu, diac. Gheorghe Cioiu)