Duminică se schimbă ora
România va trece la ora de iarnă în noaptea de sâmbătă spre duminică, 29 spre 30 octombrie, când ceasurile se vor da înapoi cu o oră, iar ora 4:00 va deveni ora 3:00. Duminică, ziua va avea 25 de ore și va fi cea mai lungă a anului.
Revenirea la ora de iarnă, care este, de fapt, ora oficială a României, are loc în ultimul weekend al lunii octombrie, în timp ce trecerea la ora de vară se face în ultimul weekend al lunii martie. Astfel, ora de iarnă pe care o adoptăm duminică va fi în vigoare patru luni, până duminică, 26 martie 2023.
Schimbarea orei nu este populară în rândul europenilor. Într-un sondaj realizat de Comisia Europeană, peste 4,6 milioane de cetățeni din state membre, reprezentând 84% dintre răspunsuri, au fost în favoarea renunţării la schimbările orare. Ca urmare, Comisia Europeană a propus în 2018 abolirea schimbării sezoniere a orei,
Parlamentul European a aprobat propunerea în 2019, iar, din 2021, statele membre ar fi trebuit să renunţe la schimbarea orei și să adopte permanent fie ora standard, de iarnă, fie ora de vară. Proiectul a rămas nefinalizat deoarece în 2020 a venit pandemia, urmată de invazia din Ucraina, evenimente care au schimbat complet prioritățile Uniunii.
Pe de altă parte, sistemul cu oră de vară și de iarnă, care a fost adoptat de țările europene în secolul trecut pentru a economisi energie, mai ales în timpul războiului sau al crizei petrolului din anii ’70, s-ar putea dovedi benefic în această perioadă în care ne confruntăm din nou cu un conflict și o criză a energiei.
Pe continentul european, schimbarea orei se face în toate ţările, cu excepţia Islandei, Georgiei, Belarusului, Azerbaidjanului, Turciei şi Rusiei.