Duminica Sfântului Grigorie Palama la Catedrala Mitropolitană din Sibiu

Un articol de: Ștefan Mărculeţ - 13 Martie 2023

În a doua duminică din Postul Mare, numeroşi credincioși din Sibiu au participat la Sfânta Liturghie săvârșită la Catedrala Mitropolitană din oraș de Înaltpreasfinţitul Părinte Laurenţiu, Arhiepiscopul Sibiului şi Mitropolitul Ardealului. Credincioșii au ascultat cuvântul ierarhului, care a evidențiat învăță­turile Evangheliei citite la Sfânta Liturghie.

În cel de-al doilea popas din călătoria spirituală prin Postul Mare spre praznicul Sfintelor Paști, cre­dincioșii din Sibiu au primit binecuvântarea Înaltprea­sfințitului Mitropolit Laurențiu și povățuiri pentru continuarea urcușului spre Sfânta Înviere, prin postire, fapte bune și milostenie. Ierarhul a liturghisit la Catedrala Mitropolitană din Sibiu, iar răspunsurile liturgice au fost date de Corala „Timotei Popovici” a Catedralei Mitropolitane, dirijată de pr. lect. dr. Dan Alexandru Streza, informează Mitropolia Ardealului.

Învățăturile Evangheliei din această duminică, în care s-a prezentat minunea vindecării slăbănogului din Capernaum, au fost prezentate de ierarh în cuvântul de la final: „Minunea aceasta are semnificația ei specială. Trebuie să înțelegem că acea casă unde a predicat Mântuitorul și unde erau adunați mulți oameni simbolizează Biserica în care cu toții suntem cuprinși, unde Hristos ne vestește pe Sine, pentru că Hristos este și Cuvânt, și Persoană. La Mântuitorul Hristos trebuie să alergăm noi. Deci, primul lucru pe care îl înțelegem din minunea pe care a săvârșit-o Mântuitorul vindecând pe slăbănog este că El este Izbăvitorul tuturor neputințelor noastre. El este Cel care ne dăruiește viața veșnică. El este Tămăduitorul sufletelor și al trupurilor”.

Mitropolitul Ardealului a mai explicat că „între păcat și boală poate exista o legătură. Nu toate bolile sunt consec­ințele păcatelor. (…) Dacă știm că păcatele pot aduce asupra noastră mari suferințe, trebuie să fim mai atenți cu noi înșine și să cerem de la Dumnezeu să ne ajute, ca să facem cât mai puține păcate și să ne eliberăm de povara aceasta, pentru ca și trupul nostru să simtă alinare, tămăduire și vindecare de suferințele care vin asupra noastră”.

Înaltpreasfinția Sa i-a îndemnat la final pe cred­in­cioși să continue faptele de milostenie în această perioadă de post și să vină în ajutorul semenilor aflați în nevoi și în neputințe.