Puterile cerești prăznuite la Catedrala Episcopală din Oradea

Un articol de: Pr. Andi Constantin Bacter - 09 Noiembrie 2021

De sărbătoarea Soborului Sfinților Arhangheli Mihail și Gavriil și al tuturor cereștilor puteri, luni, 8 noiembrie, Preasfințitul Părinte Sofronie, Episcopul Oradiei, a săvârşit Dumnezeiasca Liturghie la Catedrala Episcopală „Învierea Domnului” din Oradea.

Episcopia Oradiei îl are ca ocrotitor pe Sfântul Arhanghel Mihail, Mai-marele cetelor celor fără de trupuri. Atât stema actuală a eparhiei, cât și cea veche îl au în centru pe Arhistrategul Mihail. De asemenea, un număr mare de lăcașuri de închinare din Episcopia Oradiei poartă hramul Sfinților Arhangheli Mihail și Gavriil, poporul român aflat în aceste ținuturi având o evlavie aparte la Mai-marii Voievozi ai oștilor cerești.

Preasfinţitul Părinte Episcop Sofronie a ținut un cuvânt de învățătură despre rolul important pe care Îngerii cei buni ai lui Dumnezeu îl au în viața unui creștin: „Sărbătoarea de astăzi ne actualizează misiunea pe care Îngerii au primit-o de la Dumnezeu. Sfinții Îngeri sunt trimiși vestitori sau soli ai lui Dumnezeu, Îngerii cei buni. Aceștia se află în opoziție cu îngerii cei răi, în frunte cu Satan, despre care Mântuitorul, după ce S-a înomenit, îi învață pe ucenici că l-a văzut căzând ca un fulger din cer și le dă puterea să calce peste șerpi și peste scorpii, adică putere asupra duhurilor necurate”.

De asemenea, ierarhul a mai vorbit despre fragmentul evanghelic referitor la idealul curăției sufletești a copiilor, căci între lumea copiilor și cea a îngerilor este o graniță fină pe care pruncii adesea pot să o treacă fără să își dea seama: „Copiii au o legătură specială cu Îngerii lui Dumnezeu, o legătură pe care, din păcate, pe parcursul vieții, din cauza zbuciumului grijilor, ispitelor și păcatelor, ajungem, ca oameni maturi, să o slăbim și chiar să o pierdem de multe ori din vedere. Astfel, deși Îngerul păzitor este adesea lângă noi și caută să ne îndrepte în viața noastră, noi nu-l mai simțim, căci ne-am tocit simțirile și ne-am îndepărtat de lumea curată a Îngerilor buni. Pentru a reveni la starea pe care am avut-o în copilărie, este nevoie de pocăință și rugăciune multă, curățindu-ne de păcate și de urmele lor, de rănile și rănirile pe care le-a îndurat sufletul nostru în urma păcătuirii”.

În cadrul Sfintei Liturghii, diaconul Viorel-Florin Petruse a fost hirotonit preot, primind și hirotesia de duhovnic, pentru Parohia Seghiște, Protopopiatul Beiuș. De asemenea, ierarhul l-a hirotonit pe teologul Gheorghe Cociuban în slujirea de diacon.