„Dumnezeu şi familia sunt adevărurile fundamentale ce ajută ca o naţiune să vieţuiască“
Şi în acest an, Piaţa Unirii din Iaşi a fost locul de întâlnire pentru aproximativ 2.000 de oameni care au dorit să serbeze şi să retrăiască momentul Unirii Principatelor Române de acum 155 de ani. Înaltpreasfinţitul Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, a fost prezent la eveniment, oficiind împreună cu un sobor de preoţi şi diaconi o slujbă de Te Deum, precum şi rugăciuni pentru odihna celor care au înfăptuit Unirea din 1859.
Ieri, 24 ianuarie 2014, în Piaţa Unirii din Iaşi, 2.000 de oameni au fluturat steguleţe cu drapelul României în cinstea împlinirii a 155 de ani de la înfăptuirea Unirii Principatelor cu Moldova. IPS Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, a fost prezent la eveniment, oficiind împreună cu un sobor de preoţi şi diaconi slujba Te Deumului în amintirea făuritorilor Unirii din anul 1859. Soborul slujitor a fost format din arhim. Dosoftei Şcheul, mare eclesiarh al Catedralei mitropolitane din Iaşi, pr. Marian Timofte, consilier al Sectorului administrativ bisericesc al Arhiepiscopiei Iaşilor, pr. Vilie Doroşincă, protopopul Protoieriei Iaşi 2, şi pr. pr. Adrian Morţun de la Brigada 15 Mecanizată „Podu Înalt“ din Iaşi. Slujba de mulţumire s-a oficiat şi ca evocare a multelor slujbe de Te Deum care s-au săvârşit în momentele istorice importante care au dus la Unirea Principatelor: cu o slujbă de Te Deum au început lucrările Adunărilor ad-hoc din Moldova şi Ţara Românească, o slujbă de Te Deum a precedat lucrările Adunării Elective din Moldova, care l-a ales pe Alexandru Ioan Cuza ca domn al Moldovei, şi tot cu slujba de Te Deum a început şi Adunarea Electivă de la Bucureşti, care l-a ales domnitor tot pe Cuza.
La eveniment au fost prezenţi preşedintele Senatului, Crin Antonescu, vicepremierul Liviu Dragnea, precum şi mai mulţi membri ai Guvernului, alături de primarul Iaşului, Gheorghe Nichita, şi de preşedintele Consiliului Judeţean, Cristian Adomniţei.
„Acolo unde nu este familie, nu este societate, şi fără societate nu poate fi naţie“
Înainte de alocuţiunile oficialităţilor, IPS Mitropolit Teofan a rostit un scurt cuvânt, în care a subliniat că Dumnezeu şi familia sunt cele două cuvinte fundamentale care trebuie să caracterizeze poporul român: „Am rostit o scurtă rugăciune în această zi binecuvântată, pentru odihna sufletelor celor care au făurit Unirea acum 155 de ani. Ne-am rugat, de asemenea, ca duhul unităţii să nu ne părăsească, nici pe noi, cei de astăzi, nici pe cei care vor veni după noi. Rugăciunea rostită se aşază şi ca o nădejde că ceea ce s-a împlinit acum 155 se întăreşte, se menţine şi se adânceşte. 24 ianuarie este zi de aniversare, pe de o parte, dar şi de conştientizare, pe de altă parte. Pentru ca această dublă faţetă, aniversare şi conştientizare, să se împlinească, putem fi ajutaţi de două cuvinte pe care măritul domn Alexandru Ioan Cuza le-a rostit la câţiva ani după Unirea din 1859, ce au fost cuprinse în documentele oficiale ale vremii. Iată ce grăia domnitorul în 1860, respectiv 1861: «Dumnezeul părinţilor noştri a fost cu ţara, a fost cu noi. El a întărit silinţele noastre, prin înţelepciunea poporului şi a condus naţia către viitor. (...) Acolo unde nu este familie, nu este societate, şi fără societate nu poate fi naţie». Aceste două cuvinte testament, rostite de Alexandru Ioan Cuza, pot fi împlinite dacă românul de astăzi şi românul de mâine încearcă să înţeleagă că Dumnezeu şi familia sunt adevărurile fundamentale ce ajută ca o naţiune să fiinţeze, să vieţuiască şi să supravieţuiască“.
Înainte de discursurile oficiale, a fost ţinut un moment de reculegere pentru cei care au murit în accidentul aviatic din urmă cu câteva zile, din Munţii Apuseni. Pentru a le aduce un omagiu victimelor, oficialităţile ieşene au anulat manifestările festive programate pentru a marca ziua Unirii, care au continuat doar cu depunerile de coroane şi jerbe de flori la statuia din Piaţa Unirii şi cu defilarea gărzii de onoare.
Slujba Parastasului pentru domnitorii Vasile Lupu, Dimitrie Cantemir şi Alexandru Ioan Cuza
Tot ieri, Înaltpreasfinţitul Părinte Teofan, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi, a săvârşit, în biserica Mănăstirii „Sfinţii Trei Ierarhi“ din Iaşi, slujba Parastasului pentru domnitorul Alexandru Ioan Cuza şi pentru înfăptuitorii Unirii Principatelor, precum şi pentru domnitorii Vasile Lupu şi Dimitrie Cantemir, ale căror oseminte sunt aşezate tot în lăcaşul de cult monahal ieşean. La finalul slujbei, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei a rostit un cuvânt în care a vorbit despre dorinţa de unitate naţională manifestată de fiecare dintre cei trei domnitori.