Echipă ONU specială pentru prevenirea foametei

Data: 15 Martie 2021

Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, a avertizat recent, în cadrul Consiliului de Securitate, că fără o acţiune imediată, zeci de milioane de persoane sunt expuse la „foamete şi moarte” în întreaga lume, relatează AFP.

„Şocurile climatice şi pandemia de COVID-19” alimentează riscul ca, în circa 30 de ţări, încă peste 30 de milioane de oameni să fie „aproape de a fi declaraţi în situaţie de foamete”, a subliniat el.

În mesajul său, Antonio Guterres a reamintit că la sfârşitul anului 2020, peste 88 de milioane de oameni sufereau de foame acută din cauza conflictelor şi a instabilităţii, o creştere de 20% într-un an. Proiecţiile pentru 2021 indică o continuare a acestei tendinţe înspăimântătoare.

De aceea, pentru a preveni o catastrofă pentru alte milioane de femei, bărbaţi și copii, ONU şi agenţiile sale au lansat un apel la mobilizare urgentă pentru furnizarea de „5,5 miliarde de dolari de resurse suplimentare”, a spus secretarul forului mondial.

În acest scop, se va crea la ONU o „echipă specială la nivel înalt pentru prevenirea foametei”, la care vor contribui reprezentanţi ai Programului Alimentar Mondial (PAM) şi ai Organizaţiei Naţiunilor Unite pentru Alimentaţie şi Agricultură (FAO). 

Sărăcia și foametea par a fi adâncite de continua scumpire a alimentelor pe plan mondial. Potrivit FAO, indicele global al preţurilor la produsele alimentare a crescut în februarie, pentru a noua lună consecutiv, ajungând la cel mai ridicat nivel din iulie 2014. 

Organizația publică lunar un indice al prețurilor la alimente, Food Price Index, care măsoară modificările de preţuri înregistrate la un coş format din cereale, uleiuri vegetale, lactate, carne şi zahăr. (C. Z.)