Echipamente și dispozitive medicale oferite de Asociația „Sfântul Voievod Ștefan cel Mare“ - Hârja

Un articol de: Silviu Dascălu - 13 Mai 2020

Asociația „Sfântul Voievod Ștefan cel Mare” - Hârja a oferit o serie de echipamente și dispozitive medicale de maximă necesitate unor persoane din Arhiepiscopia Romanului şi Bacăului. Cel mai consistent sprijin a fost îndreptat către un vârstnic din comuna Helegiu, județul Bacău, aflat într-o situație medicală critică, cu 10 boli cronice, având nevoie urgentă de un concentrator de oxigen. 

„La solicitarea DGASPC Bacău, Asociația «Sfântul Voievod Ștefan cel Mare» - Hârja a intervenit cu alimente și cu alte produse de strictă necesitate încă înainte de Paști, iar acum a reușit să ofere acest dispozitiv medical cu aportul financiar al Fundației de Sprijin Comunitar, prin fondul umanitar deschis în cadrul proiectului «UNIT 20 - Sprijinirea persoanelor vârstnice din județul Bacău, ca urmare a răspândirii COVID-19», în parteneriat cu Consiliul Județean Bacău. Dispozitivul portabil de ultimă generație, produs în SUA, a costat 11.500 de lei. Aceeași persoană a primit și alte echipamente medicale, precum WC portabil, instrumente sanitare, alimente și altele. Totodată, asociația a livrat un pat medical cu accesare electrică, special pentru persoanele afectate de AVC, unei vârstnice din municipiul Moinești”, a declarat părintele Ilarion Mâţă, directorul asociaţiei şi consilier eparhial la Sectorul de asistență socială și medicală al eparhiei.

Asociația de la Hârja și-a îndreptat atenția și către personalul medical și pacienții de la Spitalul Județean Bacău, oferind echipamente de protec­ție, produse igienico-sanitare și trusouri pentru nou-născuți. De asemenea, mai multe familii din comuna Bârsănești, județul Bacău, au primit sprijin medical și îngrijire la domiciliu, alimente și alte produse igienico-sanitare. În această perioadă, asociația a oferit peste 300 de pachete sanitare, constând în echipamente și produse igie­nico-sanitare, în mai multe comune din județul Bacău.

„Propriul Serviciu de ambulanță al asociației a fost pus la dispoziția instituțiilor sanitare din județ şi a transportat mai mulți pacienți pentru intervenții chirurgicale de urgență. În multe activități, asociaţia a fost sprijinită de studenții teologi asistenți sociali de la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Iași. Aportul medical al aso­ciației, convertit în bani, a fost de peste 50.000 de lei, resurse financiare colectate de la anumite instituții sau persoane fizice care au decis să ofere un sprijin prin intermediul instituției sociomedicale de la Hârja”, a mai declarat părintele Ilarion Mâţă.