Economia românească iese din recesiune

Un articol de: Bogdan Cronţ - 18 Iulie 2012

Economia va înregistra o creştere faţă de trimestrul al doilea de anul trecut şi comparativ cu primele şase luni din 2011.

Economia va înregistra o creştere faţă de trimestrul al doilea de anul trecut şi comparativ cu primele şase luni din 2011, fiind posibilă şi o ieşire din recesiune tehnică, apreciază ministrul finanţelor publice, Florin Georgescu. "Faptul că veniturile la bugetul consolidat s-au încadrat în proiecţii şi, pe de altă parte, discuţiile cu experţii creditorilor care ne menţin previziunea de 1,5% creştere economică ne îndreptăţesc să avem speranţe că şi datele economice privind creşterea PIB pe trimestrul II vor fi pozitive (...) Chestiunea cu recesiunea tehnică zic că e un lucru secundar. Când judecăm creşterea economică, noi o judecăm perioada aceasta faţă de perioada corespunzătoare a anului trecut. Când zici creştere economică de 1,5% pe 2012 se înţelege că este o creştere economică în termeni reali faţă de PIB realizat anul trecut", a explicat Florin Georgescu. Ministrul finanţelor a precizat că a anunţat misiunea Fondului Monetar Internaţional că defi-citul bugetului general consolidat la şase luni s-a înscris în parametrii negociaţi, iar o altă ţintă atinsă a fost înca-drarea anvelopei salariale în nivelul stabilit pentru jumătatea anului.

Agricultura şi sectorul IT&C au temperat scăderea economică

Ministerul Finanţelor a precizat că economia românească a intrat în recesiune, întrucât intervalul ianuarie - martie 2012 a fost al doilea trimestru consecutiv de scădere, compa-rativ cu lunile anterioare. Evoluţia a fost anticipată de analişti, care estimau însă o contracţie puţin mai mare, de 0,2-0,3%, dar scăderea a fost limitată de evoluţiile pozitive din agricultură (creştere de 4%) şi sectorul informaţiilor şi comunicaţiilor (2,2%). România s-a aflat în recesiune tehnică şi în perioada 2008-2011, pentru doi ani şi jumătate.