Ediția a 11-a a Festivalului-concurs „Lăudaţi pe Domnul!”

Un articol de: Ioan Bușagă - 29 Octombrie 2018

Coruri reprezentative la nivel național și internațional, din zone istorice ale Româ­niei, au participat sâmbătă, 27 octombrie, la cea de-a 11-a ediție a Festiva­lului-con­curs naţional de muzică bise­ricească „Lăudaţi pe Domnul!” Evenimentul a fost organizat la București, în perioada 26-28 octombrie, de Patriarhia Română și a fost dedicat Anului omagial al unităţii de credinţă și de neam și Anului comemorativ al făuritorilor Marii Uniri din 1918.

Etapa finală a celei de-a 11-a ediții a Festivalului-concurs național de mu­zică bisericească „Lăudați pe Domnul!” s-a desfășurat în Aula Magna „Teoctist Patriarhul” a Pa­latului Patriarhiei. Spre deosebire de edițiile precedente, secțiunea Interpretare a festivalului-concurs a fost necompetitivă. Astfel, au fost invitate coruri reprezentative la nivel național și internațional, din zone istorice ale României, mixte sau de voci egale, repertoriul abordat fiind în limba română. Formațiile invi­ta­te au fost Corul de Copii Radio - dirijor Răzvan Rădos; Corul bărbătesc din Finteușu Mare, județul Maramu­reș - dirijor prof. Andrei Dragoș; Grupul psaltic al Mănăstirii Nera, județul Caraș-Severin - dirijor monahia Nectaria Pruteanu; Corala bărbătească „Te Deum Laudamus” - dirijor pr. lect. univ. dr. Zaharia Matei; Capela corală „Moldova” a Companiei „Tele-Radio Moldova” din Chișinău, dirijor Gabriela Tocari.

În cadrul secţiunii B. Com­po­ziție, concurenții înscriși au compus piese muzicale pentru cor mixt sau de voci egale, a cappella, cu sau fără instrumente neacordabile, având ca temă unitatea de credință și de neam a poporului român. Compoziția a fost în primă audiție și nepublicată până în prezent, având durata între 3 și 6 minute, respectiv autorizarea privind drepturile patrimoniale de autor asupra textului folosit. Juriul acestei secțiuni a fost format din prof. dr. Dan Buciu, de la Universitatea de Muzică din București, conf. dr. Grigore ­Cudalbu, de la Universitatea de Muzică din București, pr. lect. dr. Stelian Ionașcu, de la Facultatea de Teologie Ortodoxă „Justinian Patriarhul” din București și dirijorul Coralei „Nicolae Lungu” a Patriarhiei Române.

La finalul recitalului de muzică și poezie, Preasfințitul Pă­rinte Varlaam Ploieșteanul, Episcop-vicar patriarhal, preșe­din­tele de onoare al juriului, a anunțat câștigătorii secţiunii B. Compo­ziție a Festivalului-concurs național de muzică bisericească „Lăudați pe Domnul!” Premiul I a fost obținut de Matei Pop, dirijor la Academia de Muzică „Gheorghe Dima” din Cluj Napoca; premiul al II-lea de Alexandru Semeniuc, student la Facultatea de Teologie Ortodoxă „Dumitru Stăniloae” din Iași; premiul al III-lea a fost acordat lui Dorin Alexandru Gelu Hotea, elev la Seminarul Teologic Liceal „Sfântul Iosif Mărturisitorul” din Baia Mare.

Premiile, constând în diplome cu medalie, cărți și bani, au fost oferite de Preafericitul Părinte Patriarh Daniel. Fiecare forma­ție corală invitată a primit din partea Preafericirii Sale Diploma și medalia Anului omagial al unității de credință și de neam și al Anului comemorativ al făuritorilor Marii Uniri de la 1918. De asemenea, pentru întreaga activitate ca dirijor al Corului de Copii Radio și al Corului Sound și Corului de Cameră „Madrigal”, pentru contribuția la promovarea culturii și a spiritualității românești și pentru implicarea în organizarea mai multor ediții ale Festivalului-concurs național „Lăudați pe Domnul!”, Patri­arhul României a acordat maestrului Voicu Popescu Ordinul „Sfântul Ioan Gură de Aur”.

După ceremonia festivă, ­Patriarhul României a rostit cuvântul de binecuvântare, intitulat „Bucuria comuniunii fră­țești prin muzica bisericească”.

Scopul organizatorilor Festivalului-concurs națio­nal de muzică bisericească „Lău­dați pe Domnul!” a fost de a contribui la cultivarea conștiinței unității de credință și de neam, să susțină interpretarea autentică a muzicii bisericești, să promoveze grupuri corale valoroase din zone istorice ale țării noastre, să îmbogățească repertoriul liturgic și muzical românesc, prin stimularea creati­vității compozitorilor de muzică.