Ediţia a XV-a a Festivalului coral „Cântările Învierii“

Data: 06 Mai 2014

Mănăstirea Timişeni-Şag, din cadrul Arhiepiscopiei Timişoarei, a găzduit în Duminica Mironosiţelor cea de-a XV-a ediţie a Festivalului coral „Cântările Învierii“. Manifestarea se bucură în fiecare an de participarea mai multor formaţii corale parohiale din judeţul Timiş şi de aprecierea deosebită din partea clericilor şi credincioşilor eparhiei.

Cu binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Părinte Nicolae, Mitropolitul Banatului, şi cu purtarea de grijă a Preasfinţitului Părinte Paisie Lugojanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Timişoarei, ediţia din acest an a Festivalului coral „Cântările Învierii“ s-a desfăşurat în biserica mare cu hramul „Tăierea capului Sfântului Ioan Botezătorul“ a Mănăstirii Timişeni-Şag. „Festivalul „Cântările Învierii“ a devenit o frumoasă tradiţie în Arhiepiscopia Timişoarei. În fiecare an, acest festival se desfăşoară la una din mănăstirile din eparhie, ca o modalitate de a aduce prinos de cinstire şi rugăciune Mântuitorului Hristos cu prilejul marelui praznic al Învierii Domnului, dar şi de a face cunoscute aceste mănăstiri, ca adevărate vetre de spiritualitate şi locuri binecuvântate de Dumnezeu“, a precizat pr. Zaharia Pereş, consilier cultural la Centrul eparhial din Timişoara.

Bucuria Învierii mărturisită prin cântec

Programul a debutat cu Sfânta Liturghie oficiată de către preoţii slujitori ai mănăstirii în mijlocul cărora s-a aflat arhim. Simeon Stana, exarhul mănăstirilor din cadrul Arhiepiscopiei Timişoarei, răspunsurile liturgice fiind oferite de corul din Parohia Giroc, condus de teologul Mircea Sturza. După slujbă, în prezenţa a numeroşi credincioşi timişeni şi a obştii monahale, a avut loc deschiderea festivalului coral cu un cuvânt adresat de delegatul Centrului eparhial la eveniment, pr. Zaharia Pereş, consilier cultural. În continuare, cinci formaţii corale parohiale au susţinut un bogat program de cântări religioase specifice perioadei pascale. Acestea au fost: Corul „Doina Banatului“ al Parohiei Timişoara - Iosefin, condus de prof. Nicolae Şincari, corul Parohiei Giroc, condus de teologul Mircea Sturza, corul Parohiei Foeni, condus de pr. Nicolae Strizu, corul Parohiei Gătaia, condus de pr. Adam Rugaci, şi corul Parohiei Săcălaz. Pentru corişti, festivalul a reprezentat nu atât un prilej de competiţie cu alte formaţii corale, cât mai ales un moment de reîntâlnire şi o împărtăşire a bucuriei aduse în sufletele fiecăruia de slăvitul praznic al Învierii, după cum a precizat pr. Nicolae Strizu, dirijorul corului parohial din Foeni: „Cu această ocazie, avem bucuria de a ne reîntâlni cu colegii din celelalte coruri parohiale din judeţul nostru şi a da împreună mărturie despre pacea, bucuria şi lumina aduse în lume de Învierea Domnului nostru Iisus Hristos, binecuvântări care pătrund înăuntrul nostru şi se menţin mult timp după sărbătoarea pascală“.

Principalii organizatori ai evenimentului au fost Arhiepiscopia Timişoarei, Consiliul Judeţean Timiş şi Centrul de Cultură şi Artă al Judeţului Timiş. (Diac. Marius Mircia, George Giurgiu)