Ediţia de Transilvania a „Ziarului Lumina“ la un an

Un articol de: Oana Rusu - 09 Aprilie 2011

Organizarea redacţiei de la Sibiu a început din 25 martie 2010, iar primul număr a ieşit de sub tipar în doar două săptămâni, pe 9 aprilie, când am sărbătorit Vinerea Izvorului Tămăduirii din Săptămâna Luminată. Atunci, primul număr al ziarului a fost oferit miilor de pelerini care au participat la hramul "Izvorul Tămăduirii" al Mănăstirii "Sfinţii Brâncoveni" de la Sâmbăta de Sus.

Proiectul anunţat de Patriarhia Română privind înfiinţarea unor ediţii regionale a beneficiat de sprijinul Înalt Preasfinţitului Părinte Mitropolit Laurenţiu al Ardealului, astfel încât eparhiile din această zonă a României să aibă un mijloc de informare mai eficient şi mai prompt. Organizarea redacţiei locale la Sibiu s-a realizat cu ajutorul oferit de Arhiepiscopia Sibiului prin departamentele sale.

Ediţia regională a publicat, în peste 300 de apariţii zilnice, materiale jurnalistice care reflectă viaţa parohiilor din Mitropolia Ardealului şi Mitropolia Clujului, Albei, Crişanei şi Maramureşului, activitatea preoţilor şi a ierarhilor, activitatea culturală, academică, precum şi cea social-filantropică a eparhiilor, aspecte din viaţa monahală. Redactorii de la Sibiu au fost prezenţi la cele mai importante evenimente din viaţa religioasă din zona Transilvaniei şi a Banatului, la care a participat Preafericitul Părinte Patriarh Daniel, aceste evenimente fiind reflectate în ediţia naţională a "Ziarului Lumina", dar şi pe Agenţia de presă Basilica a Patriarhiei Române.

Ediţia regională a "Ziarului Lumina" nu ar fi cunoscut această frumoasă dezvoltare fără atenta purtare de grijă, fără implicarea directă şi fără sprijinul neobosit al ierarhilor din eparhiile transilvănene, care au transmis, şi cu această ocazie, mesaje de felicitare.

Un an de frumoasă conlucrare

În publicistica românească, "Ziarul Lumina" este o prezenţă cu totul specială. Acesta a apărut din iniţiativa directă şi cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, devenind cotidianul Patriarhiei Române, care a reuşit să se impună în conştiinţa credincioşilor ca o publicaţie competentă şi competitivă, dovedind profesionalism şi o reală ţinută duhovnicească în reflectarea realităţii bisericeşti, precum şi a celei socio-culturale.

Acum un an, salutam cu bucurie darul pe care Preafericitul Părinte Patriarh Daniel ni-l făcea nouă, credincioşilor din Transilvania, prin apariţia, la 9 aprilie 2010, a ediţiei regionale a "Ziarului Lumina", Ediţia de Transilvania. De atunci, vreme de un an, am resimţit cu toţii bucuria posibilităţii de a ne împărtăşi de viaţa Bisericii şi de evenimentele liturgice, de lucrările sacramentale care se săvârşesc în cadrul Bisericii, prezentate la un nivel accesibil tuturor. Acest nou mijloc pastoral al Bisericii noastre, "Ziarul Lumina", pătrunde zilnic până acolo unde preoţii noştri, de multe ori, nu reuşesc să ajungă, dând o altă dimensiune lucrătoare misiunii în sine a Bisericii, care determină şi mai mult la apropierea şi setea după Dumnezeu.

Prin prezenţa Bisericii tot mai pregnantă şi în media, prin canalele ei proprii de misiune, considerăm că am câştigat încă o binecuvântare a comuniunii şi încă o posibilitate de mărturie a ceea ce face Biserica, la modul real, pentru credincioşii săi şi, în genere, pentru neamul românesc. Pentru că de aici, de la "altarul" acesta de mărturisire, care este "Ziarul Lumina", pleacă mereu informaţia reală, nepervertită, îmbrăcată şi transmisă prin prisma învăţăturii de credinţă şi a vieţii bisericeşti.

La o vreme în care alte mijloace media şi-au făcut o obişnuinţă în a lansa atacuri nedrepte la adresa Bisericii, Centrul de presă Basilica (Trinitas TV, Radio Trinitas, "Ziarul Lumina", "Lumina de Duminică" şi Agenţia de Presă) constituie o prezenţă providenţială şi un model despre cum se poate face presă echilibrată, neaservită nici unui interes personal, publicitar sau de orice altă natură.

Acum, la un an de muncă şi jertfă a redacţiei Ediţiei de Transilvania a "Ziarului Lumina", în numele ierarhilor, preoţilor şi credincioşilor ardeleni, exprimăm calde şi sincere mulţumiri Preafericitului Părinte Patriarh Daniel pentru grija şi dragostea părintească cu care ne înconjoară, pentru minunatul dar făcut nouă prin apariţia la Sibiu a acestei ediţii zonale a cotidianului şi pentru tot sprijinul material şi spiritual acordat nouă în această lucrare pastoral-misionară a Bisericii.

La acest moment aniversar, se cuvine să exprimăm o deosebită apreciere şi mulţumire echipei de redactori de la Sibiu ai "Ziarului Lumina", Oana Rusu şi Ştefan Mărculeţ. Zi de zi, eveniment cu eveniment, vreme de un an, toate momentele principale ale vieţii bisericeşti din Transilvania au fost reflectate, cu competenţă şi promptitudine, în paginile cotidianului nostru bisericesc, ceea ce ne îndreptăţeşte să felicităm şi să mulţumim tuturor corespondenţilor eparhiali, considerând că această sărbătoare este a întregii noastre Biserici ardelene.

Totodată, binecuvântăm pe mai departe lucrarea de "luminare" a credincioşilor prin intermediul acestui eficient mijloc pastoral, rugând pe Bunul Dumnezeu să dăruiască, în continuare, cuvânt cu putere multă şi înţelepciune tuturor celor care au înţeles să îşi pună în slujba Bisericii talantul lor creator, pentru vestirea şi preamărirea lui Dumnezeu, spre mântuirea credincioşilor. Înalt Preasfinţitul Laurenţiu, Arhiepiscopul Sibiului şi Mitropolitul Ardealului

Un an de lucrare culturală şi misionară

Bucuria împărtăşită poartă întotdeauna pecetea darului divin. De aceea, ne alăturăm astăzi colegilor noştri de la Ediţia de Transilvania a Ziarului Lumina, la sărbătoarea prilejuită de împlinirea primului an de activitate. Cu ajutorul lui Dumnezeu, cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel şi prin purtarea de grijă a Înalt Preasfinţitului Părinte Laurenţiu, Mitropolitul Ardealului, în data de 9 aprilie 2010, la Sibiu, cetate luminoasă a Ortodoxiei româneşti transilvănene, renumit centru universitar teologic şi punct de referinţă în istoria tiparului şi a jurnalismului bisericesc de la noi, vedea lumina tiparului Ediţia de Transilvania a cotidianului Patriarhiei Române, Ziarul Lumina.

Noul demers, având ca precedent lansarea Ediţiei de Moldova a ziarului, în anul 2009, se înscria pe linia dezvoltării în plan jurnalistic a legăturii dintre local şi naţional, odată cu sporirea responsabilităţii în ceea ce priveşte mediatizarea bogatelor activităţi care se desfăşoară în eparhiile ortodoxe ardelene.

Astăzi, alături de celelalte ediţii regionale ale Ziarului Lumina, cea de Moldova, cea de Oltenia şi cea de Banat, Ediţia de Transilvania este o expresie probată a ceea ce trebuie să însemne răspunsul la dorinţa eparhiilor din cuprinsul Bisericii Ortodoxe Române de a avea acces direct şi imediat la un mijloc de informare mai eficient şi mai prompt.

Aniversarea unui an de lucrare culturală şi misionară a Ediţiei de Transilvania a Ziarului Lumina este, în primul rând, sărbătoarea susţinătorilor permanenţi din cadrul Arhiepiscopiei Sibiului, în frunte cu Înalt Preasfinţitul Părinte Mitropolit Laurenţiu, a echipei redacţionale de la Sibiu, Oana Rusu şi Ştefan Mărculeţ, a colaboratorilor diferitelor eparhii din cuprinsul Mitropoliei Ardealului şi, prin extensie, a tuturor cititorilor, clerici şi credincioşi. Ei sunt beneficiarii direcţi ai unei publicaţii care s-a născut în Vinerea Izvorului Tămăduirii, evidenţiind faptul că "Ziarul Lumina este o publicaţie care doreşte să vindece prin cuvânt rănile sufletului produse de o societate secularizată, cu orizont spiritual limitat la cele pământeşti şi cu o atitudine adesea ostilă credinţei şi valorilor ei perene", după cum sublinia Preafericitul Părinte Patriarh Daniel în mesajul de felicitare prilejuit de apariţia primului număr al Ediţiei de Transilvania, la 9 aprilie 2010.

Dorim multă sănătate, inspiraţie şi putere de muncă tuturor ostenitorilor şi cititorilor Ediţiei de Transilvania a Ziarului Lumina, împreună cu tradiţionala urare: La mulţi ani!Centrul de Presă BASILICA Patriarhia Română

Repere care dau curaj cititorilor

Cu ajutorul Bunului Dumnezeu, se împlineşte un an de la înfiinţarea Ediţiei de Transilvania a "Ziarului Lumina", fapt care ne dovedeşte că viaţa Bisericii este dinamică, aceasta adaptându-se în permanenţă la nevoile credincioşilor ei, în funcţie de vremurile pe care aceştia le trăiesc. Astfel, Biserica îmbină în mod armonios tradiţia cu actualitatea, ceea ce o face să nu fie niciodată anacronică, pentru că, aşa cum a afirmat Sfântul Apostol Pavel: "Iisus Hristos, ieri şi azi şi în veci, este acelaşi" (Evrei 13, 8). Valorile moştenite din trecut şi păstrate cu sfinţenie sunt garantul păstrării identităţii noastre spirituale, la care Biserica nu poate renunţa vreodată, pentru că în momentul abandonării acestora ea s-ar abate de la misiunea pe care o are de îndeplinit pe pământ. Astfel, înnoirile din sânul Bisericii nu se referă la învăţătura de credinţă, revelată de Dumnezeu o dată pentru totdeauna, ci la organizarea ei administrativă, la relaţiile ei cu societatea şi la mijloacele pastoral-misionare care se adaptează în permanenţă la cerinţele momentului.

Într-o societate tot mai secularizată şi indiferentă din punct de vedere religios, care se îndepărtează de Dumnezeu şi de valorile creştine, acestea fiind de multe ori contestate şi chiar atacate cu agresivitate de cei intoleranţi, prezenţa "Ziarului Lumina" printre cotidienele din Transilvania este bine-venită.

Mozaicul etnic şi confesional din Ardeal îmbogăţeşte această zonă, însă uneori este greu pentru copiii, adolescenţii şi tinerii de aici să-şi găsească sau definească propria identitate, dacă nu primesc îndrumarea necesară din familie şi de la factorii responsabili din societate, de aceea Biserica Ortodoxă şi-a sporit misiunea prin "Ziarul Lumina".

În paginile acestui cotidian se publică informaţie care nu este valabilă doar o singură zi, de vreme ce unii au găsit răspuns la întrebări existenţiale care i-au frământat vreme îndelungată.

Credincioşii vârstnici, bolnavi sau cei care din anumite motive nu pot lua parte la slujbele Bisericii îşi astâmpără dorul de cele sfinte prin citirea "Ziarului Lumina".

Biserica are un rol primordial în formarea de conştiinţe, însă există destui creştini, în mod special în mediul urban, care frecventează extrem de rar sfintele ei slujbe. Întrucât în anumite momente şi aceştia simt nevoia să se hrănească spiritual, emisiunile religioase de la Radio TRINITAS al Patriarhiei Române sau de la postul de televiziune cu acelaşi nume, precum şi articolele din "Ziarul Lumina" le umplu golul sufletesc.

Exemplele pozitive prezentate în paginile "Ziarului Lumina" sunt repere foarte importante care dau curaj cititorilor.

Cu prilejul împlinirii unui an de la apariţia "Ziarului Lumina" de Transilvania, le urăm tuturor ostenitorilor acestui cotidian multă putere în frumoasa misiune pe care o desfăşoară, sănătate şi realizări duhovniceşti, iar cititorilor să fie creştini buni, sporindu-şi râvna în împlinirea poruncilor lui Dumnezeu.

Bunul Dumnezeu să îşi reverse lumina Sa asupra noastră.Preasfinţitul Petroniu, Episcopul Sălajului

"Lumină lină, lini lumini" destinate Transilvaniei

Când, cu ani în urmă, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel s-a gândit la un cotidian creştin, a fost inspirat de Sus. Chiar numele pe care-l poartă, "Lumina", este unul sugestiv. Într-o lume în care păcatul provoacă mult întuneric, este nevoie de lumina lui Hristos. Şi pe această cale, dacă e să ne exprimăm în grai liturgic, "lumina lui Hristos luminează tuturor".

Dacă la început, Preafericitul fiind Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, de lumina cotidianului se bucurau mai mult moldovenii, când a devenit Patriarh şi Întâistătător al Bisericii noastre se bucură toată ţara. Şi, ca să fie respectate sensibilităţile locale, mai întâi publicaţia a avut o ediţie specială destinată Moldovei, apoi pentru celelalte provincii. Acum, de un an de zile, "Lumina" are o ediţie pentru Ardeal, lucru de care ne bucurăm. Realităţile religioase din eparhiile Transilvaniei îşi au locul lor în acest cotidian creştin-ortodox şi sunt redate fără distorsiunile pe care le putem observa în alte publicaţii, care nu sunt direct sub oblăduirea Bisericii.

Am zis că numele ziarului este unul sugestiv. Imediat ne face să ne gândim la afirmaţia Mântuitorului: "Eu sunt Lumina lumii; cel ce îmi urmează Mie, nu va umbla în întuneric, ci va avea lumina vieţii" (Ioan 8, 12).

Dacă această Lumină, pe care şi-a propus să o răspândească ziarul, pătrunde în suflet, îi face pe oameni mai buni. Într-o lume bântuită de egoism şi răutăţi, adevăraţii credincioşi sunt buni şi mărinimoşi. Pentru ei, cuvântul Sfântului Apostol Ioan are mare relevanţă: "Cine zice că este în lumină şi pe fratele său îl urăşte, acela este în întuneric până acum. Cine iubeşte pe fratele său rămâne în lumină şi sminteală nu este întru el" (1 Ioan 2, 9-10).

Dorim ca "Ziarul Lumina", cu ediţia lui de Transilvania, să aibă înainte mulţi ani de misiune, provocându-i la bunătate pe toţi cititorii lui, iar celui ce l-a izvodit îi dorim sănătate de la Dumnezeu şi ani mulţi.Înalt Preasfinţitul Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului şi Clujului Mitropolit al Clujului, Albei, Crişanei şi Maramureşului

Cuvântul scris aduce linişte şi înţelepciune

"Într-o vreme în care omul zilelor noastre este tot mai agitat şi copleşit de griji, care îl fac să uite că adevăratele bogăţii nu ţin nici de bani şi nici de bunuri materiale, apariţia unui cotidian autentic creştin, aşa cum este "Ziarul Lumina", aduce, prin cuvântul scris, multă linişte şi înţelepciune, tămăduind suflete sau alinând, uneori, suferinţe dintre cele mai grele.

De aceea, acum, la aniversarea unui an de apariţie a Ediţiei de Transilvania, trebuie să mărturisim că vă simţim aproape de noi, fapt pentru care vă mulţumim, rugându-l pe Dumnezeu să vă rânduiască ani mulţi şi buni!Biroul de presă al Episcopiei Ortodoxe a Maramureşului şi Sătmarului

Comuniune sfântă, pe calea presei bisericeşti, între eparhii

Împlinirea unui an de la prima apariţie a Ediţiei de Transilvania a "Ziarului Lumina", 9 aprilie 2011, ne oferă plăcuta ocazie de a felicita întreaga redacţie de la Sibiu a cotidianului Patriarhiei Române, dimpreună cu corespondenţii locali, pentru binecuvântata şi neobosita lucrare misionară pe care o desfăşoară pe tărâmul presei bisericeşti. Bogăţia tematică, calitatea şi atractivitatea articolelor, reportajelor, ştirilor şi materialelor ilustrative, actualitatea problematicilor propuse în coloanele publicaţiei cotidiene editată în capitala bisericească a românilor transilvăneni vin în întâmpinarea aşteptărilor unor largi categorii de cititori, întărindu-i în credinţă şi în ataşamentul faţă de Biserica strămoşească. De asemenea, prezentarea activităţilor şi manifestărilor bisericeşti cu caracter regional, precum şi contactul cu realităţile vii ale Bisericii noastre dreptmăritoare au darul de a strânge legăturile dintre credincioşi şi a aduce un plus de informaţie în satele şi oraşele din Transilvania, Crişana şi Maramureş. Difuzarea largă a "Ziarului Lumina", ediţia de Transilvania, în tot acest spaţiu de vieţuire românească şi ortodoxă asigură comuniunea sfântă, pe calea presei bisericeşti, dintre eparhiile Bisericii Ortodoxe Române din această parte a ţării. Fie ca Ediţia de Transilvania a "Ziarului Lumina" să aibă multe aniversări frumoase, iar ostenitorii din cadrul redacţiei să continue, şi pe mai departe, cu acelaşi spor duhovnicesc şi zel misionar, opera de luminare prin cuvântul scris, atât de actuală şi de necesară în vremurile de azi. Preasfinţitul Sofronie, Episcopul Oradiei