Ediția princeps a pieselor lui Shakespeare
Un exemplar rar din ediţia princeps („The First Folio”) a pieselor lui William Shakespeare, cu o valoare estimată până la 2,5 milioane de dolari, va fi scos la licitaţie luna viitoare.
Tipărită în 1623, la șapte ani de la moartea lui Shakespeare, cartea este unul dintre puținele exemplare „The First Folio”, sub 20, deţinute de colecționari privați, potrivit casei de licitaţii Sotheby’s.
Îngrijită de John Heminges şi Henry Condell, colegi de încredere ai celebrului scriitor, ediția conţine 36 de piese, dintre care jumătate tipărite în premieră. Împărţirea pieselor efectuată de Heminges şi Condell în categorii, precum „comedii”, „tragedii” şi „drame istorice”, s-a păstrat până în prezent. Nici unul dintre manuscrisele lui Shakespeare nu a supraviețuit, astfel că, fără ediția „The First Folio”, 18 lucrări, inclusiv „Macbeth”, „Furtuna” şi „A douăsprezecea noapte”, s-ar fi pierdut pentru totdeauna.
Cartea va fi expusă la Londra, apoi va fi scoasă la licitaţie la New York, la 7 iulie, unde ar putea fi vândută cu o sumă între 1,5 şi 2,5 milioane de dolari, conform estimărilor.
Potrivit Sotheby’s, aceasta ar putea fi singura copie cu o provenienţă scoţiană timpurie. În cazul în care acest lucru se confirmă, pe lângă faptul că reprezintă un important text-sursă, exemplarul este şi o relicvă istorică fascinantă. Cărții îi lipseşte însă faimoasa pagină de frontispiciu cu imaginea lui Shakespeare, care este posibil să fi fost înlăturată sau furată de-a lungul anilor pentru a fi înrămată ca portret.