Educaţie, consiliere şi asistenţă religioasă pentru copii şi mame

Un articol de: Pr. Nicolae Codrea - 29 Septembrie 2013
Vineri, 27 septembrie, în paraclisul cu hramul „Sfântul Ierarh Nicolae“ din incinta Complexului de servicii sociale „Sfântul Vasile Cel Mare“ al Episcopiei Caransebeşului, părintele Mihai Iliuş, slujitor al Parohiei „Naşterea Sfântului Ioan Botezătorul“ din Caransebeş, a citit rugăciuni pentru copiii care frecventează Centrul de zi pentru copii din Caransebeş, precum şi pentru cadrele didactice şi personalul administrativ care îşi desfăşoară activitatea în aşezământul social.
 
Centrul de voluntariat al Episcopiei Caransebeşului, coordonat de Rada Petrişor, a organizat evenimentul „Mare bal, mare“, în cadrul căruia voluntarii au coordonat jocuri şi au dansat alături de copii. La această acţiune au fost prezenţi numeroşi tineri însoţiţi de cadre didactice de la instituţiile de învăţământ din municipiul Caransebeş, care fac parte din centrul de voluntariat şi care se implică în acţiunile acestuia.
 
Complexul de Servicii Sociale „Sfântul Vasile cel Mare“ din Caransebeş îşi desfăşoară activitatea sub patronajul Episcopiei Caransebeşului, funcţionând sub forma a două proiecte sociale: „Centrul de zi pentru copii“ şi „Centrul de igienă pentru mamă şi copil“.
 
Centrul de zi pentru copii funcţionează din 15 septembrie 2005, scopul său fiind de a preveni abandonul şi instituţionalizarea copiilor. Spaţiul centrului de zi pentru copii este structurat în trei săli de curs, o sală de joacă, o bucătărie şi o sală de mese, un grup sanitar, precum şi un spaţiu de depozitare. În cadrul centrului, copii se pot bucura de transport şcoală - centru - acasă, asigurarea mesei de prânz, petrecerea timpului liber într-un mod dirijat, consiliere şi formare educaţională, asistenţă medicală primară, asistenţă religioasă.
 
De serviciile centrului de zi pentru copii beneficiază 45 de copii cu vârste cuprinse între 6 şi 12 ani, provenind din medii sociale defavorizate, familii monoparentale, familii cu dificultăţi socio-economice, precum şi din familii care au posibilităţi financiare, dar nu pot oferi supraveghere copiilor pe timpul zilei.
 
Centrul de igienă pentru mamă şi copil funcţionează din 10 mai 2006 şi are ca scop major prevenirea abandonării, a neglijării şi a abuzului asupra copiilor. Este un serviciu pentru prevenirea separării copilului de părinţii săi, de tip rezidenţial, organizat pe model familial, a cărui misiune este de a permite formarea, menţinerea şi întărirea legăturilor familiale, precum şi sprijinirea familiei pentru asumarea responsabilităţilor parentale. Spaţiul centrului de igienă pentru mamă şi copil este strucutrat în cinci dormitoare, o cameră de zi, o sală de mese şi bucătărie, un grup sanitar, precum şi un spaţiu de depozitare. Cuplul mamă-copil beneficiază de servicii sociale multiple: de găzduire, de servicii postrezidenţiale, asigurarea hranei, menţinerea stării de sănătate, servicii de educaţie şi consiliere, asistenţă religioasă, petrecerea timpului liber, servicii de consiliere juridică, servicii pentru dobândirea deprinderilor de viaţă independentă, precum şi servicii de integrare profesională.