Efectele benefice ale țelinei pentru organism

Un articol de: Monahia Ecaterina Vicleanu - 02 Iunie 2017

Țelina este o plantă medicinală și legumicolă care poate atinge o înălțime de un metru și de la care se folosesc toate părțile - frunzele, rădăcina și semințele. Rădăcina acestei legume este o adevărată colecție de substanțe cu efecte vindecătoare. Aceasta conține cele mai multe substanțe cu rol antibiotic, antifungic, dar și vitamine cum ar fi: A, C, B1, B2, B6, B9, K, PP, acid folic, toate cu rol în protecția contra radicalilor liberi, în întărirea imunității noastre la factorii de mediu agresivi. De asemenea, țelina mai conține o serie de minerale cum ar fi: calciu, potasiu, magneziu, sodiu, fosfor și fier, adică mai toate mineralele cu rol în menținerea sănătății sistemului neuroendocrin.

Țelina are proprietăți medicinale indiscutabile. Este recomandată în tratamente externe, dar și interne. Țelina acționează în organism ca un bun agent digestiv, diuretic, antiastmatic, carminativ, expectorant, fiind utilizată ca adjuvant sau ca mijloc direct de tratament, în litiază renală, edeme, hidropizie, bronșite cronice, astm, albuminurie, nervozitate, demineralizare, febră, ulcerații ale pielii, degerături etc. Țelina este benefică și pentru diabetici, deoarece conține o substanță asemănătoare insulinei.

Mai este indicată și în stări de stres, având o acțiune relaxantă asupra sistemului nervos. Totodată, reduce presiunea arterială, scade colesterolul „negativ”, ajută la slăbit, este adjuvant în afecțiunile articulare, întărește sistemul imunitar, reduce simptomele artritei, ajută la eliminarea toxinelor din organism etc. Recent s‑a descoperit că țelina oprește dezvoltarea celulelor maligne ale cancerului în colon și stomac. Țelina se poate consuma în stare crudă, sub formă de salate, sucuri, sau adăugată în tocănițe, ciorbe, gătită individual, fiartă sau coaptă.

Rețetă:

Salată de țelină cu piept de pui și maioneză

Ingrediente: 1 țelină de mărime potrivită, 250 g piept de pui, zeama de la 2 lămâi, 2‑3 ouă pentru maioneză, 2‑3 linguri smântână, sare după gust, un praf de piper alb.

Se firbe pieptul de pui și apoi se taie cubulețe, țelina curățată și spălată în prealabil se dă prin răzătoare și se stropește cu zeama de lămîie pentru a nu se oxida. Se amestecă cu pieptul de pui, se sărează după gust, se adaugă maioneza și smântâna, se amestecă și se ornează cu frunze proaspete de țelină.