Efectele medicinale ale unui arbore din timpuri biblice

Un articol de: Monahia Ecaterina Vicleanu - 29 Ianuarie 2018

Despre curmale se considera, din vremuri biblice, că sunt deținătoare de mari proprietăți vindecătoare. Regăsit în familia palmierilor, curmalul, asemenea palmierului roșu, se regă­sește printre cele mai vechi plante de cultură din istoria omenirii. În regiunile în care resursele de hrană erau rare, curmalele erau considerate, încă de demult, datorită substan­țelor conținute, alimente ce susțin viața. Cercetătorii au studiat intens acest fruct, descoperindu-i proprietățile puternic medicinale. Odată consumate, curmalele previn anumite boli și reduc suferința persoanelor cu diverse afecțiuni.

Curmalele conțin săruri minerale, în cantități mari fier și magneziu, dar și cupru, mangan, fosfor, seleniu, cumarină, vitaminele A și D, complexul de B-uri, zaharuri etc.

Pe lângă efectul relexant, consumul de curmale reglează funcționarea sistemului respirator, are efect antiinfecțios, nutritiv, antianemic, revitalizant. Curmalele mai sunt cunoscute și pentru faptul că favorizează expectorația, în bolile de piept. De asemenea, curmalele sunt recomandate în convalescență, stări de denutriție, astenie, graviditate, nevrite, polinevrite, în perioade de creștere și dezvoltare, sunt recomandate persoanelor cu deficiență de calciu sau în vârstă, în afecțiuni bronhice și pulmonare, în protecția împotriva deteriorării celulelor, ajută la prevenirea accidentului vascular cerebral, în prevenirea cancerelor de colon, de sân, pulmonar, pancreatic. Curmalele îmbunătățesc, totodată, vederea și întăresc sistemul imunitar. Ajută și la scăderea colesterolului rău și la creșterea celui bun. Sunt, de asemenea, cunoscute și pentru efectul lor laxativ. Sâmburii de curmale pot fi folosiți în tratamentul pietrelor la vezica biliară: se pisează și se fierb (se beau două căni pe zi). Întrucât au în componență o cantitate însemnată de zahăr, curmalele sunt contraindicate diabeticilor.

Curmalele pot fi consumate în stare uscată, ca atare sau ca ingrediente în preparate dulci.

Rețete:

Salată de andive cu nuci și curmale uscate

Ingrediente: 150 g miez de nucă, 2 andive mari, 1 ceapă roșie medie, 2 linguri oțet balsamic, 8 curmale uscate, tocate, 2 linguri stafide aurii, 8 linguri ulei de măsline, sare, piper negru măcinat, câteva fire de pătrunjel proaspăt tocat.

Mod de preparare: se încinge cuptorul la 180 grade C, se prăjește cantitatea de miez de nucă circa 5-6 minute, se taie curmalele în bucăți mici și se pun în oțet împreună cu ceapa tăiată mărunt și stafidele. Se lasă la înmuiat circa 20 de minute, se adaugă uleiul și se amestecă bine. Se adaugă andivele spălate și tăiate felii, împreună cu pătrunjelul tocat și se asezonează totul cu sare și piper. Se amestecă și se servește imediat.

Fursecuri cu fulgi de ovăz și curmale

Ingrediente: 100 g unt, 1 cană zahăr, 3 ouă mari, 1-2 căni făină, 10 g praf de copt, un praf de sare, 100 ml lapte, 1 cană fulgi de ovăz, 200 g curmale, 1 cană de nuci.

Se amestecă untul cu zahărul, se adaugă ouăle, se omogenizează, apoi se adaugă făina, praful de copt, sarea, zahărul, laptele, nuca, curmalele și fulgii de ovăz. Se amestecă bine, se pun grămăjoare cu lingurița din compoziție în tava tapetată cu hâr­tie de copt. Se coc 12-15 minu­te la 180 grade C.