Efectele salariilor mici

Un articol de: Bogdan Cronţ - 15 Iulie 2013

Angajaţii sunt nemulţumiţi, rezultatele şi productivitatea, mai ales în cazul forţei de muncă calificate, sunt sub aşteptări, iar din tot acest cerc vicios, atât statul, cât şi companiile private pierd.

Ministrul muncii, Mariana Câmpeanu, consideră că România nu va putea reţine în ţară forţa de muncă calificată dacă va continua politica de salarii foarte mici.

„Mergând în continuare cu această politică de salarii foarte mici, nu vom obţine productivitatea pe care o dorim şi, mai ales, nu vom mai reţine în ţară forţa de muncă calificată. De acum încolo competiţia este atât de grea încât, dacă nu vom avea forţă de muncă calificată, nu o să putem să atragem nici investiţii străine“, a declarat Mariana Câmpeanu.

În ceea ce priveşte reducerea CAS (contribuţia la asigurările de sănătate - n.r.), ministrul muncii a precizat că “problema este de a găsi momentul cel mai potrivit şi, mai ales, de a găsi procentul cel mai potrivit“. Personal, dacă mă întrebaţi, eu nu aş opta pentru această măsură (de reducere a CAS, n.r.), mai degrabă eu înclin să acordăm ajutoare angajatorilor, pentru a veni pe piaţa muncii şi a crea mai multe locuri de muncă. Cred că ceea ce oferim acum pentru angajarea unui absolvent de studii superioare, 750 lei pe lună, timp de un an, este mai important decât a scădea cu 5% contribuţia. Mai ales dacă este luată la un salariu minim pe economie, contribuţia de 5% nu scade costurile angajatorului într-un mod care să conteze prea mult“, a spus ministrul muncii.

Declaraţiile oficialului guvernamental vin în contextul în care, potrivit statisticilor, piaţa forţei de muncă din România se confruntă cu o lipsă tot mai mare de personal calificat şi supercalificat. „Persoanele calificate şi supercalificate au plecat să muncească în alte state, unde sunt mai bine remunerate. Noi îi pregătim foarte bine şi, după aceea, îşi găsesc un loc de muncă în alte ţări, unde li se oferă o leafă mai mare“, a afirmat Mariana Câmpeanu, care a subliniat faptul că o atenţie deosebită trebuie acordată încadrării în muncă a tinerilor „încă din prima zi după terminarea şcolii“.

„Un tânăr care rămâne un an de zile şomer are şanse din ce în ce mai mici de a-şi găsi un loc de muncă, pentru că îşi pierde o parte chiar şi din pregătirea teoretică pe care a acumulat-o“, a afirmat ministrul muncii.