Efectul nebănuit al zâmbetului: scade durerea

Data: 11 Decembrie 2020

Cu un zâmbet orice injecție ne-ar putea părea mai puțin dureroasă, susțin cercetătorii americani de la Universitatea California Irvine. Cercetarea lor a pornit de la așa-numita ipoteză a feedback-ului facial, conform căreia stă în puterea fiecăruia dintre noi, doar zâmbind, să ne îmbunătățim experiențele emoționale sau să percepem anumite situații dintr-o perspectivă mai amuzantă. 

Studiul cercetătorilor americani, publicat în revista Asociației Americane de Psihologie Emotion, a analizat modul în care un zâmbet, natural sau chiar și forțat, influențează felul în care percepem experiența administrării unei injecții sau a unui vaccin. S-a constatat, astfel, că participanții la studiu care au zâmbit sau au făcut doar o grimasă similară zâmbetului au anticipat sau au simțit o durere de intensitate mai mică decât cei care și-au menținut în timpul injecției o expresie a feței neutră. 40% dintre cei care au zâmbit în timpul injecției, gândindu-se la ceva plăcut, au afirmat că au perceput o durere mai mică. Un efect similar a fost observat și în cazul a 39% dintre participanții la studiu care doar au forțat un zâmbet, printr-o grimasă. 

Concluzia este încurajatoare pentru mulți dintre noi, ținând cont că anual în lume sunt administrate în medie 16 miliarde de injecții, iar o zecime dintre oameni spun că le este frică de înțepătura unei injecții sau a unui vaccin. Să zâmbim, așadar, când suntem nevoiți să facem o injecție sau un vaccin, și poate că durerea ni se va părea mai mică.  (I. M.)