Eforturi pentru integrarea ucrainenilor rămași în România
România a fost şi este în prima linie pe partea de asistenţă a refugiaţilor ucraineni, a declarat vineri consilierul de stat Mădălina Turza, la prezentarea unui raport privind eforturile țării noastre în domeniul crizei refugiaţilor.
„Avem peste 3 milioane de cetăţeni ucraineni care ne-au trecut graniţele. Avem puţin peste 100.000 de cetăţeni ucraineni stabiliţi temporar la noi în ţară, din care peste 47.000 sunt copii. (…) Puţin peste 4.000 au solicitat azil la noi în ţară”, a precizat oficialul, potrivit Agerpres.
Premierul Nicolae Ciucă, prezent la eveniment, a declarat că România se concentrează, în acest moment, pe măsurile pe termen mediu şi lung care să ofere refugiaților posibilitatea de a avea „o viaţă independentă în ţara noastră, integraţi în câmpul muncii şi copiii beneficiind de educaţie şi viaţă socială”.
În efortul umanitar din 2022 dedicat cetățenilor ucraineni au fost implicate peste 300 de organizaţii nonguvernamentale și peste 1.500 de autorităţi locale. România a alocat 565 de milioane de euro pentru gestionarea refugiaţilor, din care 200 de milioane de la parteneri internaţionali. De asemenea, au fost adoptate sau modificate peste 20 de acte normative necesare unui răspuns imediat la criză.
Un exemplu concret de implicare este cel al Fundaţiei „Te Aud România” care a organizat, în județul Suceava, pe parcursul a trei luni, 15 ateliere pentru copiii ucraineni, opt sesiuni de consiliere pentru mamele refugiate, şapte sesiuni de grup mame-copii, precum şi trei tabere de integrare. Asociația a sprijinit, astfel, 338 de copii refugiaţi, 82 de mame, dar şi 48 de copii din comunitatea locală, care au devenit facilitatori ai integrării. (C. Z.)