EFSA: Ouăle și carnea de pui nu au urme de hormoni și antibiotice
Carnea de pui şi ouăle din România sunt sigure pentru consum, fapt dovedit de rezultatele analizelor efectuate de Agenţia Europeană pentru Siguranţa Alimentelor (EFSA), care atestă că producătorii respectă cu stricteţe legislaţia în vigoare care interzice utilizarea hormonilor sau a antibioticelor în hrana păsărilor, susţin reprezentanţii Uniunii Crescătorilor de Păsări din România (UCPR). Ei spun că informaţiile denigratoare din ultimul timp la adresa sectorului avicol le aduc grave prejudicii atât în relaţia cu propriii consumatori, cât și în cea cu partenerii externi.
Potrivit raportului EFSA, au fost analizate pentru hormoni, antibiotice şi alte reziduuri peste 3.200 de probe, număr avizat de Comisia Europeană în raport cu numărul de păsări din fiecare ţară. „Din cele 2.721 de probe prelevate din carne de pasăre şi 481 prelevate din ouă de consum analizate pentru hormoni şi alte reziduuri nu a fost depistată nici o probă neconformă, iar din cele 269 de probe pentru reziduurile de antibiotice doar o probă a fost neconformă”, a declarat preşedinte UCPR, Ilie Van, citat de Agerpres.
În plus, producătorii sunt supuși permanent controlului Autorității Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA), metodele de analiză sunt verificate anual de Comisia Europeană, iar recoltarea probelor se face periodic, inopinat. Pe lângă aceste verificări, crescătorii sunt obligaţi să facă săptămânal propriile analize. În ceea ce priveşte antibioticele, Van spune că sunt folosite doar ca medicație în caz de boli, sub supravegherea medicului veterinar, iar după finalizarea tratamentului se respectă un „timp de aşteptare”, astfel încât în carne să nu existe reziduuri. (C. Z.)