Elevi din peste 6.000 de școli vor participa la Olimpiada gimnaziilor

Un articol de: Oana Nistor - 23 Octombrie 2015

Olimpiada gimnaziilor va debuta peste o lună de zile, Ministerul Educației și Cercetării Științifice
urmărind prin intermediul acestei ample competiții revitalizarea sportului școlar. Totodată, Comitetul Olimpic și Sportiv Român (COSR), care este partener în acest proiect, își dorește ca olimpiada să fie o bază de selecție a viitoarelor talente la zece discipline sportive.

Olimpiada gimnaziilor, cel mai nou proiect de descoperire a talentelor sportive, care înlocuiește Olimpiada Națională a Sportului Școlar pentru clasele V-VIII, va debuta peste o lună de zile. Potrivit Comitetului Olimpic și Sportiv Român, partener al Ministerului Educației și Cercetării Științifice alături de zece federații sportive naționale, înscrierile pe discipline sportive au început deja, iar peste o lună de zile vor debuta întrecerile, competiția urmând să se termine anul viitor, înainte de finalul anului școlar. "Va fi o competiție extraordinară în care fiecare copil va putea să se dezvolte și să își descopere toate aptitudinile sportive. Este o competiție extrem de puternică, federațiile își vor trage seva, așa se vor descoperi viitorii campioni olimpici. Cred că va fi o com­petiție frumoasă, de care sportul de masă avea nevoie’’, a declarat domnul Alin Petrache, preșe­dintele Comitetului Olimpic și Sportiv Român, care a semnat miercuri un important contract de sponsorizare cu o companie privată, relatează Agerpres.
Potrivit președintelui COSR, prin intermediul acestei competiții se dorește lărgirea ariei de selecție la atletism, badminton, baschet, handbal, fotbal, tenis de masă, oină, volei, rugby și șah, scopul autorităților fiind "transformarea Olimpiadei într-o competiție cum era pe vremuri Daciada” mai ales că vor fi angrenate peste 6 mii de școli din întreaga țară.

Școlile trebuie să se înscrie la cel puțin trei discipline sportive

Regulamenul de organizare și desfășurare a competiției a fost elaborat de Ministerul Educației și Cercetării Științifice în colabo­rare cu cei unsprezece parteneri (C.O.S.R și cele zece federații sportive). Potrivit regulamentului aprobat prin ordinul ministrului educației, pregătirea elevilor se face sub îndrumarea cadrelor didactice din unitatea de ­în­vățământ, olimpiada organizându-se pe următoarele faze: faza școală, faza pe localitate/centre de localități, faza pe județ/sectoare, faza pe regiune și faza na­țională. Fiecare școală are obli­ga­ția să participe în cadrul Olimpiadei gimnaziilor la cel puțin trei discipline sportive dintre cele prevăzute în Calendarul com­pe­tițional național. De asemenea, lotul de sportivi validat la începutul fiecărei faze nu poate fi modificat pe parcursul acesteia, iar câștigătorii vor trece la faza superioară.
Ministerul va asigura cheltuielile de transport, cazare, masă, amenajare teren/sală de sport, consumabile și premii la etapa finală a competiției, asistență medicală la etapa pe clasă/școală, locală, județeană și regională, respectiv acces gratuit în bazele sportive ale unităților de în­vă­țământ cu program sportiv integrat și suplimentar. La rândul lor, federațiile sportive naționale asigură arbitrajele, în timp ce COSR, la etapele regionale și la finală, va achiziționa mingile de joc, echipament sportiv pentru echipele școlare, și va acorda trofee și medalii la faza finală: locurile I-III, respectiv „Cel mai bun sportiv” pe fiecare ramură de sport.