Elevii informaticieni din Iaşi promovează o ctitorie a lui Ştefan cel Mare

Un articol de: Cristina Zamfirescu - 04 Octombrie 2017

Elevii Liceului de Informatică „Grigore Moisil” din Iaşi lucrează la un proiect de promovare a uneia dintre ctitoriile mai puţin cunoscute ale domnitorului Ştefan cel Mare, Mănăstirea Dobrovăţ, considerată a fi unul dintre monumentele istorice importante din judeţ. Proiectul, la care lucrează 24 de liceeni, este intitulat „Mănăstirea Dobrovăţ - Spiritualitate românească şi identitate europeană”.

„Coordonaţi de profesorii Anamaria Ghiban şi Daniela Anghelescu, proiectul aduce în atenţia publicului larg un monument mai puţin cunoscut, dar de o rară frumuseţe şi valoare spirituală - Mănăstirea Dobrovăţ - ultima ctitorie a domnitorului Ştefan cel Mare, aflată la aproximativ 25 de kilometri de municipiul Iaşi, în comuna Dobrovăţ. Înţelegând rolul patrimoniului naţional în consolidarea identităţii europene, elevii au decis că este extrem de important să implice şi comunitatea în această campanie de sensibilizare în legătură cu rolul patrimoniului pentru identitatea noastră. Liceenii invită întreaga comunitate să promoveze valorile autentice autohtone, istoria şi cultura românească, în cadrul unui proiect cu care Liceul de Informa­tică «Grigore Moisil» s-a înscris şi în cea de-a X-a ediţie a con­cursul­ui naţional «Euroscola»”, a spus Carmen Losonsczy, directoarea Liceului Teoretic de Informatică „Grigore Moisil” din Iaşi.

Încă de la începutul anului şcolar, cei 24 de elevi au realizat materiale promoţionale - cărți poștale, magneți, semne de carte, insigne, pliante - pentru a face cunoscută în comunitatea locală, şi nu numai, ultima ctitorie a lui Ştefan cel Mare şi pentru a o introduce într-un circuit turistic. Totodată, elevii şi profesorii au desfăşurat, la sfârşitul lui septembrie, mai multe activităţi artistice în cadrul unui târg de arte şi meşteşuguri, în curtea mănăstirii, sub titlul generic „Dobrovăţ - sat european”.