Eliminarea cotei la producția de zahăr, din 2017
Piaţa europeană a zahărului va fi liberalizată în 2017, fiind eliminată, astfel, ultima cotă din cadrul Politicii Agricole Comune (PAC), potrivit Agenției AFP. În prezent, România are alocată o cotă de aproximativ 105.000 tone de zahăr produs din sfeclă şi o producţie de aproape 500.000 de tone.
Sectorul agricol de producere a zahărului din sfeclă era înfloritor înainte de 1990, cu mari perspective de dezvoltare. România deţinea pe atunci peste 30 de fabrici de producere a zahărului şi asigura consumul intern din producţie proprie. În ultimii ani, suprafeţele cultivate cu sfeclă de zahăr au scăzut dramatic, iar producţia de zahăr obţinută din sfeclă a scăzut cu circa 20‑21%. În 1989, ţara noastră producea o cantitate de 6,7 milioane de tone de sfeclă de zahăr.
Odată cu aderarea țării noastre la Uniunea Europeană (UE), România a obţinut o cotă anuală de 109.164 tone de zahăr din sfeclă şi o cotă de 329.636 tone de zahăr brut din import, ce trebuie rafinat în ţară, şi 9.981 tone de izoglucoză. În cadrul politicii Uniunii, de restructurare a sectorului de zahăr, Comisia Europeană a solicitat, în perioada 2006‑2008, tuturor ţărilor membre cultivatoare de sfeclă de zahăr să‑şi reducă cotele de zahăr şi să închidă fabrici, astfel ca producţia de zahăr să se reducă cu 6 milioane de tone, iar preţul sfeclei, cu 45%. După 3 ani de reformă, cota de zahăr din sfeclă s‑a diminuat în ţările membre UE cu 5,8 milioane de tone. Au fost închise 80 de fabrici de zahăr, ceea ce a dus, implicit, la reducerea locurilor de muncă, 25.000 în mediul rural, iar 138.000 de ferme au renunţat să mai cultive sfeclă. Suprafaţa cultivată cu sfeclă în UE s‑a redus cu 700.000 ha. În prezent, în România mai funcționează patru fabrici de zahăr, dintre care cea mai mare se află la Roman.
Anunţată de mai mulţi ani, a existat timpul necesar pentru „pregătirea cu grijă” a eliminării cotelor la zahăr, de la 1 octombrie 2017, susţine comisarul european pentru Agricultură, Phil Hogan, citat de Agerpres. Pregătirea minuţioasă a unei astfel de eliminări este cu atât mai justificată, în contextul actual al multiplelor crize agricole, în special cea a laptelui, pe o piaţă mondială afectată de supraproducţie. Menționăm că au trecut 18 luni de la eliminarea cotelor la lapte în UE.
Cotele de producţie la zahăr se ridică, în prezent, la 13,5 milioane de tone. Actualmente, mai rezistă câţiva producători de zahăr în Europa. Franţa şi Germania sunt responsabile pentru aproape jumătate din producţia de zahăr a Uniunii (câte 24% fiecare), urmate de Polonia (11%) şi Marea Britanie (8%). UE este cel mai mare producător mondial de sfeclă de zahăr şi principalul importator de trestie de zahăr destinată rafinării, proces care se realizează, în principal, în Marea Britanie, Portugalia și România.
„România se poate baza pe o serie de puncte forte în acest sector. Avem în primul rând terenuri propice pentru cultura de sfeclă de zahăr și condiții climatice bune. Pe de altă parte, la noi suprafața medie exploatată într‑o fermă de sfeclă este de 24 ha, peste dublul mediei europene, care este de 10 ha. Suntem, însă, în urmă din punctul de vedere al randamentului culturii și al calității producției”, a atras atenția dr. Ioan Gherman, președintele Federaţiei Cultivatorilor de Sfeclă de Zahăr.
„Europa, care în prezent este un importator net, va deveni un exportator net”, prognozează Gérard Benedetti, director de comunicare la Tereos, cea mai mare companie franceză din sectorul zahărului, care mizează pe o producţie europeană de 18 sau 19 milioane de tone.