„Elogiul Seniorilor” și lansare de carte la Facultatea de Teologie Ortodoxă clujeană
Arhiepiscopia Vadului, Feleacului și Clujului, în colaborare cu Facultatea de Teologie Ortodoxă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, a organizat luni, 6 decembrie, un eveniment în contextul manifestărilor prilejuite de centenarul Eparhiei Clujului.
Evenimentul a început în capela Facultății de Teologie Ortodoxă, din Campusul universitar „Nicolae Ivan”, cu o slujbă de Te Deum, în prezența Înaltpreasfințitului Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului şi Clujului şi Mitropolitul Clujului, Maramureşului şi Sălajului, a Preasfințitului Părinte Benedict Bistrițeanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Clujului, a profesorilor și studenților facultății, precum și a altor invitați. Înaltpreasfinţitul Părinte Mitropolit Andrei i-a felicitat pe cei șapte profesori care s-au pensionat recent și a vorbit despre importanța și rolul seniorilor în societate.
În aula facultății, a urmat lansarea volumului aniversar „Istoricul Eparhiei Ortodoxe Române a Vadului, Feleacului și Clujului (1921-2021). Compendiu”, coordonat de pr. prof. univ. dr. Alexandru Moraru. Cartea a apărut printr-o colaborare a Editurii Renașterea cu Editura Presa Universitară Clujeană.
Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Andrei i-a felicitat pe cei care au făcut posibilă apariția acestui volum şi a amintit că „reînființata Eparhie de la Cluj este moștenitoarea eparhiei ștefaniene din inima Transilvaniei”.
Noua apariție editorială a fost prezentată de prof. dr. Ioan Bolovan, membru corespondent al Academiei Române și director al Institutului de Istorie „George Barițiu” al Academiei Române, filiala Cluj-Napoca, pr. prof. dr. Ioan Chirilă, de la Facultatea de Teologie Ortodoxă clujeană, și prof. dr. Șerban Turcuș de la Facultatea de Istorie și Filosofie din Cluj-Napoca.
A urmat evenimentul intitulat „Elogiul Seniorilor”, organizat în cinstea a șapte profesori care au ieşit la pensie anul acesta. Este vorba despre: pr. prof. univ. dr. Alexandru Moraru (Istoria Bisericii Ortodoxe Române), pr. prof. univ. dr. Ioan-Vasile Leb (Istoria Bisericească Universală), pr. prof. univ. dr. Valer Bel (Dogmatică și Misiologie), prof. univ. dr. Mircea Gelu Buta (Bioetică creștină), prof. univ. dr. Constantin Măruțoiu (Chimie - Artă Sacră), pr. conf. univ. dr. Ioan Bizău (Teologie Liturgică) și pr. lect. univ. dr. Gheorghe Șanta (Formare duhovnicească).
Cei șapte profesori emeriți au vorbit despre rolul de dascăl și ascensiunea lor în mediul universitar.
La final, Preasfințitul Părinte Episcop Benedict Bistrițeanul i-a felicitat pe profesorii elogiați, iar arhim. prof. dr. Teofil Tia, decanul facultăţii, le-a oferit profesorilor pensionaţi un dar simbolic și un buchet de flori.