„Elogiul Seniorilor” și lansare de carte la Facultatea de Teologie Ortodoxă clujeană

Un articol de: Darius Echim - 07 Decembrie 2021

Arhiepiscopia Vadului, Feleacului și Clujului, în colaborare cu Facultatea de Teologie Ortodoxă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, a organizat luni, 6 decembrie, un eveniment în contextul manifestărilor prilejuite de centenarul Eparhiei Clujului.

Evenimentul a început în capela Facul­tății de Teologie Ortodoxă, din Campusul universitar „Nicolae Ivan”, cu o slujbă de Te Deum, în prezența Înaltpreasfințitului Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului şi Clujului şi Mitropolitul Clujului, Maramureşului şi Sălajului, a Preasfințitului Părinte Benedict Bistrițeanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Clujului, a profesorilor și studenților facultății, precum și a altor invitați. Înaltpreasfinţitul Părinte Mitropolit Andrei i-a felicitat pe cei șapte profesori care s-au pensionat recent și a vorbit despre importanța și rolul seniorilor în societate.

În aula facultății, a urmat lansarea volumului aniversar „Istoricul Eparhiei Ortodoxe Române a Vadului, Feleacului și Clujului (1921-2021). Compendiu”, coordonat de pr. prof. univ. dr. Alexandru Moraru. Cartea a apă­rut printr-o cola­borare a Editurii Renaș­terea cu Editura Presa Universitară Clujeană.

Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Andrei i-a felicitat pe cei care au făcut posibilă apariția acestui volum şi a amintit că „reînființata Eparhie de la Cluj este moșteni­toarea eparhiei ște­faniene din inima Transilvaniei”.

Noua apariție editorială a fost prezentată de prof. dr. Ioan Bolovan, membru corespondent al Academiei Române și director al Institutului de Istorie „George Barițiu” al Academiei Române, filiala Cluj-Napoca, pr. prof. dr. Ioan Chirilă, de la Facultatea de Teologie Ortodoxă clujeană, și prof. dr. Șerban Turcuș de la Facultatea de Istorie și Filosofie din Cluj-Napoca.

A urmat evenimentul intitulat „Elogiul Seniorilor”, organizat în cinstea a șapte profesori care au ieşit la pensie anul acesta. Este vorba despre: pr. prof. univ. dr. Alexandru Moraru (Istoria Bisericii Ortodoxe Române), pr. prof. univ. dr. Ioan-Vasile Leb (Istoria Bisericească Universală), pr. prof. univ. dr. Valer Bel (Dogmatică și Misiologie), prof. univ. dr. Mircea Gelu Buta (Bioetică creștină), prof. univ. dr. Constantin Măruțoiu (Chimie - Artă Sacră), pr. conf. univ. dr. Ioan Bizău (Teologie Liturgică) și pr. lect. univ. dr. Gheorghe Șanta (Formare duhov­ni­cească).

Cei șapte profesori emeriți au vorbit despre rolul de dascăl și ascensiunea lor în mediul universitar.

La final, Preasfințitul Părinte Episcop Bene­dict Bistrițeanul i-a felicitat pe profesorii elogiați, iar arhim. prof. dr. Teofil Tia, decanul facultăţii, le-a oferit profesorilor pensionaţi un dar simbolic și un buchet de flori.