Epidemii posibile din cauza scăderii acoperirii vaccinale

Data: 26 Martie 2015

Preşedintele Societăţii Române de Microbiologie, prof. dr. Alexandru Rafila, a semnalat săptămâna trecută riscul de izbucnire a unor epidemii, deoarece acoperirea vaccinală a scăzut. "Acoperirea vaccinală a scăzut, riscul de apariţie a unor boli pe care nu le-am mai văzut de mulţi ani şi, mai mult, riscul transmiterii lor în colectivitate, izbucnirea unor focare epidemice sau chiar epidemii sunt posibile", a spus Rafila, în contextul unei conferinţe în domeniul vaccinologiei.

La rândul său, reprezentantul OMS în România al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, dr. Victor Olsavszky, a afirmat că scăderea acoperirii vaccinale duce la posibilitatea apariţiei unor epidemii, aşa cum au fost cele de rujeolă şi rubeolă. "Dacă în urmă cu zece ani România avea tradiţional o acoperire de peste 95%, acum pe anumite vaccinuri acoperirea a scăzut, în anumite judeţe chiar am văzut procente îngrijorătoare de 68%, 72%, în medie este cam pe la 90%, 88% pe anumite vaccinuri, la cele care sunt administrate la naştere sau în prima parte a copilăriei, acoperirea este mai bună, în schimb, în privinţa celor administrate mai târziu am constatat o scădere", a declarat Olsavszky.

Potrivit acestuia, în prezent, la nivel mondial, OMS a anunţat două urgenţe majore de sănătate publică - prima legată de Ebola şi a doua referitor la poliomielită. "Eram pe cale de a eradica poliomielita, dar din cauza existenţei unor zone de conflict armat în lume, precum Nigeria, Pakistan, Afganistan, acolo normal că vaccinarea în general a scăzut şi încă mai găsim cazuri de poliomielită", a spus Victor Olsavszky.

El a subliniat că pentru OMS poliomielita reprezintă o urgenţă de sănătate publică la nivel mondial.

Potrivit Societăţii Române de Microbiologie, Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) recomandă o acoperire vaccinală de peste 95%. Cu toate acestea, ţara noastră înregistrează sub 75% pentru mai multe tipuri de vaccin.