Episcopia Sloboziei și Călărașilor la 30 de ani de la înființare
Episcopia Sloboziei și Călărașilor, prima eparhie înființată după Revoluția din 1989, a marcat duminică, 24 septembrie, împlinirea a 30 de ani de la înființare. Seria evenimentelor dedicate sărbătorii a fost încununată în această zi de săvârșirea Sfintei Liturghii la Catedrala Episcopală „Înălțarea Domnului” din Slobozia de un sobor de șapte ierarhi români. În acest context, a fost lansat și Albumul aniversar, tipărit în trei volume, intitulat „Trei decenii în slujba lui Dumnezeu și a oamenilor”, realizat la inițiativa Preasfințitului Părinte Vincențiu, Episcopul Sloboziei și Călărașilor.
Sărbătoarea aniversării a trei decenii de la înființarea eparhiei din câmpia Bărăganului a debutat sâmbătă, 23 septembrie, la Catedrala Episcopală din Slobozia, județul Ialomița, cu săvârșirea slujbei Parastasului de către Preasfințitul Părinte Vincențiu, Episcopul Sloboziei și Călărașilor, pentru întemeietorii, binefăcătorii, slujitorii și ostenitorii acestei eparhii trecuți la Domnul. Din soborul de slujitori au făcut parte părintele arhimandrit Rafail Mâț, vicar eparhial, preoți consilieri și inspectori de la Centrul eparhial.
Duminică, credincioși și clerici din eparhie s-au reunit în rugăciune în lăcașul reper prin arhitectura sa din municipiul Slobozia, Catedrala Episcopală, pentru a sărbători împreună momentul important și plin de semnificații din viața episcopiei. Sfânta Liturghie a fost săvârșită de Înaltpreasfințitul Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos; împreună cu Preasfințitul Părinte Vincențiu, Episcopul Sloboziei și Călărașilor; Preasfințitul Părinte Andrei, Episcopul Covasnei și Harghitei; Preasfințitul Părinte Galaction, Episcopul Alexandriei și Teleormanului; Preasfințitul Părinte Visarion, Episcopul Tulcii; Preasfințitul Părinte Nestor, Episcopul Devei și Hunedoarei; Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul, Episcop-vicar patriarhal, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi.
Cuvântul de învățătură a fost rostit de Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Casian, care a evidențiat aspecte din istoria înființării acestei eparhii, oferindu-i apoi Preasfințitului Părinte Episcop Vincențiu, în numele ierarhilor prezenți, o icoană cu chipul Mântuitorului Iisus Hristos.
Preasfințitul Părinte Episcop Vincențiu a mulțumit pentru dar, precum și autorităților locale pentru sprijinul acordat în tot acest timp. „Mulțumim lui Dumnezeu că s-au împlinit trei decenii și m-a învrednicit să fiu martor al acestei aniversări, să mă bucur de ceea ce au lăsat moștenire fericiții mei înaintași, vrednicul de pomenire Episcop Damaschin Coravu și Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Nifon, Arhiepiscopul Târgoviștei și Exarh patriarhal. Ne-a dăruit Dumnezeu să putem desăvârși această catedrală. De asemenea, cu sprijinul generos al autorităților locale și județene, aproape toate bisericile eparhiei noastre sunt o laudă prin felul în care arată și misiunea pe care o fac, adusă lui Dumnezeu”, a precizat Preasfinția Sa.
De asemenea, au fost transmise mesaje de felicitare și din partea ierarhilor prezenți. „A fost cu adevărat o zi de înălțare sufletească, o zi în care ne-am adus aminte de vrednicii înaintași care au ilustrat, așa cum se cuvine, scaunul episcopal de aici și, în același timp, ne-am bucurat de realizările deosebite ale Preasfințitului Părinte Vincențiu, Episcopul Sloboziei și Călărașilor. Îmi aduc aminte că am participat la instalarea vrednicului de pomenire Episcop Damaschin, dar și la instalarea actualului întâistătător, împreună cu Preafericitul Părinte Patriarh Daniel. Am putut constata progresul deosebit care s-a făcut în această eparhie”, a spus Preasfințitul Părinte Visarion, Episcopul Tulcii.
Mesaje au fost transmise și din partea autorităților locale și județene. „Merita și acest loc, care este și grânarul acestei țări, Bărăganul, cu oameni credincioși, destoinici și buni sufletește, să aibă o Episcopie a lor și un ierarh al locului care să ne păstorească și să ne apropie mai mult de Dumnezeu”, a precizat Constantin Marin, prefectul județului Ialomița.
În acest context, părintele Manuel Rusu, consilier eparhial, a prezentat Albumul aniversar, tipărit în trei volume, intitulat „Trei decenii în slujba lui Dumnezeu și a oamenilor”. Volumele sunt realizate în condiții grafice deosebite și beneficiază de date istorice ale fiecărui obiectiv eclezial și administrativ scrise de specialiști.
Episcopia Sloboziei și Călărașilor este prima eparhie înființată după Revoluția din 1989.