Episcopul-ctitor Roman Ciorogariu, omagiat de ASCOR Oradea

Un articol de: Cristian Nistor - 25 Noiembrie 2021

Tinerii din Asociația Studenților Creștin-Ortodocși Români (ASCOR) - filiala Oradea, în parteneriat cu Liceul Ortodox „Episcop Roman Ciorogariu” din Oradea, au omagiat, pe 24 noiembrie, personalitatea Episcopului-ctitor Roman Ciorogariu. Evenimentul a avut loc în cadrul unui proiect național desfășurat de ASCOR în cadrul Anului comemorativ al celor adormiți în Domnul, cu prilejul împlinirii centenarului hirotoniei și întronizării ca prim arhiereu al renăscutei Episcopii Ortodoxe Române a Oradiei.

Evenimentul a fost găzduit de vechea Catedrală Episcopală „Adormirea Maicii Domnului” din Oradea, locul unde cel omagiat a fost întronizat și unde își doarme somnul de veci.

Slujba Parastasului a fost săvârşită de pr. prof. Radu-Valer Rus, vicar eparhial și director al Liceului Ortodox, pr. conf. dr.  Viorel-Cristian Popa, decanul Facultății de Teologie Ortodoxă „Episcop Dr. Vasile Coman” din cadrul Universității din Oradea, pr. paroh Teodor Dinu Cristea, pr. Dorel Leucea, director adjunct al liceului, pr. Augustin Bar, duhovnicul ASCOR Oradea, în prezența cadrelor didactice de la liceul ortodox, a studenților și elevilor de la cele două şcoli teologice. De asemenea, la eveniment au participat și membrele Asociației Femeilor Ortodoxe Românie din Episcopia Oradiei, coordonate de Viorica Cherteș, președinta asociației.

Pr. Radu-Valer Rus a felicitat inițiativa ASCOR Oradea de a-l cinsti cu solemnitate pe Episcopul Roman Ciorogariu. Prof. dr. Elisaveta Roșu a evocat începuturile de activitate ale lui Roman Ciorogariu, care a militat pentru revigorarea identității românești în întreaga Transilvanie. Portretizarea a mai reliefat că arhimandritul Roman, în calitate de vicar al Oradiei, s-a poziționat ferm împotriva presiunilor vestice de a accepta o rupere a plaiurilor bihorene de Țara-mamă, cu toate că viața acestuia a fost amenințată, în repetate rânduri, cu moartea. Prin tăria de caracter de care a dat dovadă a reușit să mențină valabile hotărârile consimțite odată cu evenimentul Marii Uniri din 1918.