Episcopul Trimitundei cinstit la o biserică martiră din Bucureşti
Cu o istorie lungă şi zbuciumată, în decursul căreia a cunoscut atât vicisitudinile timpului şi naturii, cât şi pe cea a oamenilor, servind pe rând ca paraclis al unor familii de boieri, biserică de mănăstire şi de parohie, gustând amărăciunea prigoanei comuniste, bisericuţa Parohiei „Sfântul Spiridon”-Vechi, aflată lângă fostul Pod Mogoşoaia de peste Dâmboviţa, în centrul Capitalei, şi-a sărbătorit sâmbătă, 12 decembrie, ocrotitorul spiritual. Sfânta Liturghie de hram a fost săvârşită de Preasfinţitul Părinte Timotei Prahoveanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Bucureştilor, înconjurat de un sobor restrâns de clerici.
Încă de la primele ore ale dimineţii, credincioşi şi pelerini au aşteptat, înfruntând ploaia şi temperatura scăzută, să se închine cinstitelor moaşte ale Sfântului Ierarh Spiridon, care au fost aşezate într-un baldachin special amenajat în curtea bisericii. Din soborul de slujitori care s-au rugat împreună cu Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul a făcut parte și părintele paroh Ioan Iordache, care a mulțumit la final Preafericitului Părinte Patriarh Daniel pentru delegarea la sărbătoarea hramului a Episcopului-vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor și pentru părinteasca purtare de grijă față de parohia bucureșteană.
În cuvântul de învăţătură rostit după citirea Sfintei Evanghelii, ierarhul a vorbit despre viaţa şi lucrarea misionară a sfântului pomenit: „Sfântul Spiridon poate fi asemănat cu Păstorul cel Bun, în viaţa de păstor al turmei necuvântătoare, apoi al turmei celei cuvântătoare, străduindu-se să fie unul care şi-a pus sufletul pentru oile lui. Chiar şi ca episcop, el trecea în faţa oamenilor ca un om simplu la port şi purtare, dar gândirea sa teologică era profund duhovnicească. Astfel, în mijlocul discuţiilor de la Primul Sinod Ecumenic, el a vorbit despre faptul că Dumnezeu este Unul în Fiinţă şi Întreit în Persoane, întărind cuvântul prin cunoscuta minune cu cărămida, care şi apare în reprezentarea sa iconografică”.
Actuala bisericuţă a Parohiei „Sfântul Spiridon”-Vechi a fost construită în perioada 1992-1997 pe fundaţiile uneia mai vechi, demolată în anul 1987 de către regimul comunist, păstrându-se de la vechiul locaş ornamentele de piatră de la uşi şi ferestre, coloanele din interior şi de la pridvor, pisanie în limbile greacă şi arabă, respectiv catapeteasma.