Episcopul-vicar Timotei Prahoveanul, în vizită la Ambasada României în Cipru

Un articol de: Pr. Ştefan Sfarghie - 04 Septembrie 2024

Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Bucureştilor, s-a întâlnit marți, 3 septembrie, cu Excelența Sa Dan Mihalache, ambasadorul României în Cipru.

Împreună cu Episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor, la întâlnire au participat și membrii delegației care însoțesc în aceste zile moaștele Sfântului Sfinţit Mucenic Ciprian în insula Cipru, precum și președinta Alianței Românilor din Republica Cipru și fondatoarea Școlii Românești din Republica Cipru, Christina Christodoulou. 

„Îmi face mare plăcere să vă primesc la Ambasada României în Cipru, Preasfinția Voastră, cu ocazia acestui moment emoționant pe care l-am trăit împreună la Limassol (aducerea moaştelor Sfântului Sfinţit Mucenic Ciprian). Este un moment emoționant, nu doar pentru comunitatea românească, ci pentru toți creștinii ortodocși din Cipru. Semnificaţia acestui eveniment, dincolo de componenta sa religioasă, arată relaţiile foarte bune care există la nivelul celor două Biserici: Biserica Ortodoxă Română şi Biserica Ortodoxă a Ciprului, iar această relaţie reprezintă un sprijin real pentru comunitatea românească de aici. De pildă, o parte dintre şcolile româneşti din Cipru funcţionează în spaţii ale Bisericii. Aşadar, această bună relaţie constituie un sprijin în consolidarea, menţinerea şi prezervarea identităţii româneşti”, a spus Excelenţa Sa Dan Mihalache, ambasadorul României în Cipru. 

Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul și-a exprimat recunoștința față de Ambasada României la Nicosia pentru eforturile în susținerea școlilor românești şi a clericilor stabiliți în insula Cipru. „M-am bucurat să văd în biroul domnului ambasador, pe harta Ciprului, anumite puncte: unele dintre ele vorbesc despre școlile românești, despre aceste locuri în care copiii familiilor de români învață în anumite zile, mai ales la sfârşit de săptămână, și alte puncte, mai numeroase, cele ale prezenței clericilor români în Cipru. Faptul că sunt cuvinte de apreciere la adresa acestor preoţi români din Cipru, primul dintre ei fiind pr. Matei Petre, ne arată o frumoasă lucrare misionară. Consider că este foarte importantă afirmația Mitropolitului de Limassol, care a spus că este recunoscător Preafericitului Părinte Patriarh Daniel şi Bisericii Ortodoxe Române pentru faptul că un număr important de preoţi români îndeplinesc aici o frumoasă misiune”, a spus PS Timotei Prahoveanul. Părintele Matei Petre a primit în data de 6 ianuarie 2022 Ordinul „Meritul Cultural” în grad de Cavaler de la președintele României, Klaus Iohannis, „pentru dăruirea cu care s-a implicat în păstrarea identității comunităților românești din afara granițelor”.

La finalul întrevederii, membrii delegației au admirat lucrările realizate de elevii școlii românești, expuse la sediul Ambasadei României în Cipru.