Eroii Horea, Cloșca și Crișan, comemorați în Transilvania
La 238 de ani de la tragerea pe roată a conducătorilor Răscoalei ţărăneşti din Transilvania, de la 1784-1785, au avut loc evenimente comemorative la Alba Iulia, Cluj-Napoca şi Câmpeni.
În vechea Cetate a Bălgradului, au fost comemorați, marţi, 28 februarie, revoluționarii Horea, Cloșca și Crișan, conducători ai Răscoalei țărănești din Transilvania de la anul 1784. Conform Arhiepiscopiei Alba Iuliei, Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Irineu a fost prezent la monumentul de pe Dealul Furcilor din Alba Iulia şi a săvârşit slujba Parastasului, la împliniriea a 238 de ani de la trecerea în veșnicie a celor trei eroi naționali, iar la final a rostit un cuvânt de învățătură.
În continuare, cei prezenţi au evocat sacrificiului celor trei conducători ai Răscoalei de la 1784 care au luptat pentru identitatea și libertatea românilor ardeleni. La monumentul închinat lui Horea, Cloșca și Crișan, au fost depuse coroane și jerbe de flori. La eveniment au luat parte oficialități județene și locale, militari, veterani de război, reprezentanți ai Garnizoanei Alba Iulia, elevi ai Colegiului Național Militar „Mihai Viteazul”, membri ai Societății cultural-politice „Avram Iancu” - filiala Alba Iulia.
Ceremonie la Cluj-Napoca
O ceremonie de comemorare a eroilor Horea, Cloşca şi Crişan a avut loc marți, 28 februarie, şi la grupul statuar al celor trei martiri din Cluj-Napoca, la 238 de ani de la execuţia acestora, prin tragerea pe roată, la Alba Iulia.
Înaltpreasfinţitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului şi Clujului şi Mitropolitul Clujului, Maramureşului şi Sălajului, alături de un sobor de clerici, a săvârşit o slujbă de pomenire și i-a evocat pe cei trei eroi, în prezența oficialităților locale, a reprezentanților mai multor instituții publice, a numeroși clujeni.
Președintele Societății Cultural-Patriotice „Avram Iancu” din România - Tiberiu Groza, directorul Muzeului Etnografic al Transilvaniei - prof. dr. Tudor Sălăgean, istoricul Ionuț Țene și prof. Vladimir Bogoslavievici au vorbit despre cei trei conducători ai răscoalei.
În fața grupului statuar Horia, Cloșca și Crisan au fost depuse coroane și jerbe de flori, iar Grupul vocal-bărbătesc „Craii Măgurii” din Bucea au susţinut un program artistic.
Evenimentul a fost organizat de Societatea cultural-patriotică „Avram Iancu” din România, în colaborare cu Mitropolia Clujului, Maramureșului și Sălajului și Primăria municipiului Cluj-Napoca.
Evocare la Câmpeni
La Câmpeni, judeţul Alba, a avut loc marți, 28 februarie, un eveniment de evocare a sacrificiului celor trei conducători ai Răscoalei țărănești din 1784-1785, care au fost declarați prin lege, în 2020, martiri și eroi ai națiunii române. Evenimentul s-a desfășurat la „Beciul lui Horea” - locul ce amintește de momentele care au determinat izbucnirea Răscoalei. Manifestarea a fost organizată de filialele locale ale Societății cultural-patriotice „Avram Iancu” și ASTRA, Protopopiatul Câmpeni, în colaborare cu Primăria și Consiliul Local Câmpeni. Au fost prezenți numeroși localnici - oficialităţi, cadre didactice, elevi -, alături de invitaţi din ţară ai filialelor Societății „Avram Iancu”, președintele Consiliului Județean Alba, Ion Dumitrel, primarii localităților Arieșeni, Bistra, Scărișoara și Zlatna.
Cu acest prilej a fost săvârşit un parastas în memoria eroilor Horea, Cloșca, Crișan, a lui Avram Iancu și a tuturor eroilor neamului românesc. În cadrul evenimentului coordonat de Ioan Viorel Sicoe - președintele filialei din Câmpeni a Societății „Avram Iancu”, au urmat mai multe momente evocative, iar elevi din Albac şi din Câmpeni au susţinut un program artistic.